Aikido bij sportschool Beljaars

foto: Nico Kat

Jezelf verdedigen met Aikido

In de jaren ‘60 werd er in Tilburg voor het eerst les gegeven in de verdedigingssport aikido in de bekende Aikido Sportschool Beljaars. Vandaag de dag zijn de trainingen van de Aikido Sportschool Beljaars te volgen in de gymzaal van het Schakelcollege aan de Reitse Hoevenstraat 20, vroeger was deze zaal van de Vakschool, maar zij maken er al twee jaar geen gebruik meer van. Een van de leden is Richard Bergmans, die zelf al bijna 20 jaar deze sport beoefend. “Ik kwam toen net in Tilburgwonen en door iets te gaan doen wat ik echt leuk vond, voelde ik me eerder thuis in de nieuwe stad”, geeft Richard als reden voor zijn sportieve carrière.

Beoefenaars van het aikido ontkennen dat het een vechtsport is. Kenmerkend is vooral dat er nooit aangevallen wordt en dat alle technieken juist bedoeld zijn als verdediging, reactie óp een aanval. Ook worden er in het traditionele aikido géén wedstrijden gehouden.“Sterker nog, iedere vorm van competitie is afwezig. Aikido is defensief, echter niet in de absolute zin van het woord. De beoefenaar gebruikt de kracht van de tegenstander”, legt Richard uit.

Het merendeel van de aikidotechnieken maakt gebruik van klemmen en/of worpen ter verdediging tegen een gewapende of ongewapende aanval. Klemtechnieken richten zich doorgaans op het pols-, elleboog- of schoudergewricht van de tegenstander om dit zodoende onder controle te kunnen houden. Een belangrijk element bij zowel klem- als werptechnieken is de balansverstoring van de aanvaller, in veel gevallen door gebruik te maken van diens eigen aanvalskracht en -beweging. Slechts bij een minderheid van de aikidoworpen is er echt sprake van het optillen van de tegenstander, aangezien de meeste worpen relatief “laag” blijven.

Aikido is een krijgskunst die ontwikkelt is door de Japanse Grootmeester Morihei Ueshiba, In het begin werd het beoefend door een kleine groep elite. Die werden vanaf 1948 de hele wereld over gezonden, om de sport te verspreiden. Het is vandaag de dag een sport die door iedereen beoefent kan worden. “Het is voor kinderen goed voor hun ontwikkeling. Zij leren dat het niet goed is om tegen iemand te vechten, maar de aanvaller juist onder controle te brengen.” De aikido kreeg grote bekendheid door de actiefilms met Steven Segal in de hoofdrol.

Een ander belangrijk kenmerk van de Aikido is de kleding. Vanaf een vastgesteld niveau, dat per organisatie verschilt, mag de aikidoka een hakama dragen. Dit is een traditionele wijde broekrok, die meestal in het zwart of donkerblauw is uitgevoerd. De hakama is een traditioneel kledingstuk, dat over de eigenlijke witte broek van het pak wordt gedragen. Het heeft zeven plooien, 5 vooraan en 2 achteraan waarbij elke plooi naar een van de zeven samoeraideugden verwijst. De meeste scholen gebruiken het als aanduiding dat de drager een bepaald niveau heeft bereikt. “Deze wijde broek bedekt de voeten, de stand van deze is dus niet zichtbaar voor de tegenstander. De aanvaller wordt op deze manier in verwarring gebracht en dus kwetsbaar”, aldus Richard.

Als u na het lezen van dit stuk tekst interesse heeft gekregen in de sport kunt u terecht Bij Aikidoschool Beljaars in de Reitse Hoevenstraat 20, de senioren trainen op maandag, dinsdag en donderdagavond en de kinderen alleen op dinsdagavond. De eerste 2 lessen zijn gratis, alle informatie omtrent de tijden en de contributie is terug te vinden op; www.aikidobeljaars.nl.