Albers en van Dommelen

Een samenwerking tussen Zonnehof en Albers en van Dommelen zorgt voor gezelligheid in de wijk

Fysio- en Manuele therapie Albers en Van Dommelen en Locatie Zonnehof van Schakelring in de wijk De Reit zijn een unieke samenwerking aangegaan. Op de begane grond van het woonzorgcentrum is een ruimte ingericht met diverse apparaten waar naar hartenlust gesport kan worden. Op maandagmorgen, dinsdagmorgen en donderdagmorgen is Sander Maas aanwezig voor de nodige begeleiding. “De eerste prioriteit is dat de sporters het gezellig en prettig hebben hier. In een reguliere sportschool mis je vaak de begeleiding”, aldus Sander.

De ruimte met de apparaten in woonzorgcentrum Zonnehof is behalve een sportruimte, ook een ontmoetingsplaats. Mensen uit de totale omtrek kunnen komen en zijn welkom. “De grote aantrekkingskracht van deze zaal op deze plaats is toch dat er altijd bekenden zijn, de deelnemers zijn onder de mensen en even uit hun dagelijkse omgeving”, aldus Sander.
Ook ontaarden de kennismakingen wel eens in nieuwe of hernieuwde vriendschappen, daar heeft Sander een mooi voorbeeld van. “Er komen hier altijd twee oudere dames sporten, in het begin was dat volkomen los van elkaar. Vroeger zagen ze elkaar vaak en waren ze een soort van vriendinnen van elkaar. Geleidelijk was de vriendschap verwaterd en de vrouwen waren elkaar uit het oog verloren. Totdat ze elkaar tijdens het sporten weer zagen, de oude vriendschap bloeide meteen weer op en nu gaan ze na het inspannen, samen ontspannen en daar gaat de hele middag in zitten.”
In 2014 opende de sportzaal zijn deuren in woonzorgcentrum Zonnehof. Er komen op het moment enkel oudere mensen sporten, tussen de 55 en de 95 jaar, maar beweging is goed voor eenieder. “Als mensen vitaal en fit zijn, kunnen ze ook langer thuis blijven wonen en dat is toch een beetje de bedoeling van de huidige beleidsmakers.” Iedere deelnemer vindt hier acceptatie en sport op het eigen tempo.
Op dinsdagmiddag is er tussen is er tussen 12.00 uur en 13.00 een zwemuurtje waarvoor leden hetzelfde abonnement kunnen gebruiken dat altijd dienst doet. Dit uurtje in het zwembad bij het Hooge Veer is toegankelijk voor iedereen, het maakt niet vanwaar uit de wijk. “wat is er nu fijner voor lijf en geest dan een uurtje zwemmen en hier kunnen we gebruik maken van alle faciliteiten die het makkelijker maken voor alle deelnemers”, aldus Sander.
Zoals we al eerder in dit artikel hebben gezien is het allerbelangrijkste van dit samenwerkingsverband dat de deelnemers het gezellig hebben en niet dat er wonderen gebeuren, maar toch kan Sander mij wel een succesverhaal vertellen. “Er kwam hier een mevrouw binnen die alleen kon lopen met de hulp van een rollator. De doctoren zeiden ook dat er geen kans meer was dat ze ooit nog zelfstandig zou kunnen. Ondanks alles is ze toch hier gaan sporten en na een tijdje kon ze zonder hulpmiddel zich iets voortbewegen. Dat is mooi om te zien.”