Albert heijn-Dementievriendelijk
Op het Professor de Moorplein is sinds een paar jaar een Albert Heijn, deze is gevestigd in dezelfde flat als waar huisvesting is voor studenten. Aan de ene kant is daar dus veel klandizie van, maar ook van de ouderen uit de buurt. “Dit is natuurlijk een behoorlijk klein winkeltje, dat maakt dat we met een klein team werken en daardoor kennen we onze klanten redelijk goed”, aldus Dagmar Janssen, de assistent-manager van de Albert Heijn.
Voor mensen met dementie is het erg belangrijk dat ze andere mensen vertrouwen en dat die mensen echt de tijd voor hun nemen. Dagmar geeft al aan dat zij in de winkel met een klein team werken en dat deze medewerkers de klanten dan ook kennen. “Voor de klanten is het fijn dat ze altijd bekende gezichten zien, dat is het voordeel van een kleine winkel, maar ik weet dat de medewerkers het ook erg waarderen om af en toe eens een praatje te maken met de vaste klanten, dat maakt ook hun dag aangenamer.”
Omdat het een kleine winkel is kunnen ze net een beetje extra service bieden. “Als iemand binnenkomt en we zien dat die persoon moeite heeft om zijn boodschappen zelf te doen, dan loopt een medewerker even mee door het lijstje en dan doen ze het samen. De klant hoeft dan niet zelf te zoeken in de winkel en voelt zich minder in de steek gelaten”, legt Dagmar uit.
De medewerkers hier krijgen geen aparte cursus om te leren om te gaan met mensen met dementie. “Ik weet wel dat ze daar in verscheidene filialen al mee bezig zijn”, vertelt Dagmar. In het dagelijks leven kom je tegenwoordig meer mensen tegen met aandoeningen zoals dementie, vroeger werden ouderen eerder toegelaten in een verzorgingstehuis. Zo’n cursus zou mensen in winkels dus kunnen helpen. “Hier zijn we vooral bezig om de ouderen die in de winkel komen nog beter te leren kennen en hun hulp te bieden als ze dat nodig hebben.”
“In de grotere winkels gaan de mensen meer op in de grote menigte, hier is het meer ons-kent-ons”, dat is volgens Dagmar een groot voordeel van een relatief kleine winkel in deze wijk. In de omgeving Wandelbos, de Reit en het Zand zijn niet zoveel winkels. De grote dichtstbijzijnde supermarkten zijn te vinden op de Westermarkt of je moet de wijk uitgaan.
Middenin de wijk ligt woon-zorgcentrum Zonnehof, hier wonen erg veel ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Voor hun dagelijkse boodschappen is deze groep niet in staat om helemaal van hun woonadres naar de grotere winkels te gaan, deze klanten zijn dus aangewezen op een kleinere kruidenier en komen dus al snel op het Professor de moorplein uit. “Wij hebben ook al verschillende complimenten gehad vanuit het wooncentrum, over de manier waarop wij hun bewoners tegemoet treden en helpen”, aldus Dagmar.
Dagmar vind het een goede ontwikkeling dat mensen die werkzaam zijn in een supermarkt steeds meer leren om om te gaan met mensen met dementie. “We leven nu in een samenleving waarin erg veel ouderen zijn, ik vind het dan ook logisch en belangrijk dat we ons daarop richten en één van de problemen die daarbij hoort is dementie. Wij krijgen er steeds meer mee te maken doordat de mensen tot op hogere leeftijd thuis blijven wonen en dus zelf de boodschappen doen.” Bij Albert Heijn wordt aan de werknemers meegegeven dat ze iedereen helpen waar dat nodig is.