Boerke Mutsaers

foto: Nico Kat

Boerke Mutsaers; Brabantse gastvrijheid, lekker eten en drinken

Boerke Mutsaers aan de Vijverlaan 2 in Tilburg is sinds 1644 het adres om even tot rust te komen, een baken in de drukke stad. Was het ruim 370 jaar geleden een aanlegplaats voor handelaren met hun rijdieren, vandaag de dag is de horecagelegenheid uitgegroeid tot een accommodatie met café-restaurant en ruimtes voor feesten partijen en vergaderingen. “De Brabantse gastvrijheid die wij hanteren en het goede personeel dat met de gasten meedenkt en -doet”, zorgt er volgens de eigenaar, Raymond Jansen, mede voor dat Boerke Mutsaers een begrip is in heel Tilburg.

In oktober is Raymond twee jaar de uitbater van Boerke Mutsaers, een horecagelegenheid die al ongeveer 370 jaar in handen is van de familie Mutsaers. “Ik ken de familie al vijfentwintig jaar, ik werkte hierin het verleden. Toen zij een paar jaar geleden een project gingen beginnen met een horecagelegenheid in Goirle ben ik gevraagd om te zorgen dat alles hier bleef draaien. En zo is van het één het ander gekomen”, aldus Raymond.

Meneer en mevrouw Mutsaers staan nu zelf in de zaak in Goirle. “Boerke Mutsaers hier is er voor diverse feesten en partijen en dan spreek ik over bruidsfeesten, jubilea, verjaardagen enzovoort. Maar er worden hier ook condoleances verzorgd. Van jong tot oud is hier welkom”, legt Raymond uit. “De zalen worden ook verhuurd aan verenigingen en voor vergaderingen.”

Ook zijn er geregeld evenementen met livemuziek te bezoeken. “Onze huisband, Lime Tree Seven, zorgt regelmatig voor een jazzie muziekje”, voegt Raymond toe. Vanaf 4 september is Boerke Mutsaers 7 dagen per week geopend. Tot die tijd waren ze op maandag gesloten. Zowel het restaurant, als het zalengedeelte.

Het personeel bij Boerke Mutsaers is erg trouw en werkt er gemiddeld behoorlijk lang. Het kortste dat de mensen er zijn is op dit moment door de meesten vier jaar. “Er is hier een mevrouw die er al 25 jaar werkt en een meneer die al veertien jaar dienstverband kan bijtekenen”, voegt Raymond toe. Dan praten we over de medewerkers in de bediening. Maar volgens Raymond is ook de bediening mede een deel van het succes van Boerke Mutsaers. “De klanten worden altijd vriendelijk tegemoet getreden door een leuk team Ze zijn gastvrij en staan altijd open voor vragen en suggesties.”

Boerke Mutsaers hoort echt bij Tilburg, of anders gezegd bij de wijk. “Wij zijn constant bezig om dat in stand te houden, we willen graag dat alle stadsbewoners weten dat het nog steeds bestaat.” We maken reclame vooral via Facebook, onze eigen website en de lokale kranten. We hebben folders om te gaan flyeren en wijkgerichte menu’s.”

Er zijn voor Boerke Mutsaers niet echte piektijden te noemen. “De bezoekersaantallen zijn erg wisselvallig te noemen; de ene dinsdag zit het hartstikke vol en de week erna is het wat rustiger” legt Raymond uit. Over het algemeen is er wel altijd reuring in het bedrijf. Er wordt met seizoensgebonden producten gekookt, dus je ziet wel dat er op bepaald tijden aanbiedingen zijn. “Zo heb je de periode van de mosselen, asperges en uiteraard het wild. Dit wordt nog steeds aangeleverd door Rob Mutsaers van de Roovertsche Leij in Goirle.”

Als veel mensen aan Boerke Mutsaers denken dan denken ze aan de Brabantse gastvrijheid en lekker eten en drinken. Sinds 1979 bestaat het in zijn huidige vorm, dus geen rustplaats meer voor paard en mens, maar uitdrukkelijk voor menselijke gasten. “Inmiddels is het café-restaurant grondig onder handen genomen; het is weer een echt gezellig oud bruin café geworden en er wordt ook hard gewerkt aan het updaten van de 5 zalen, zodat Boerke Mutsaers in 2016 weer helemaal klaar is voor de toekomst”, voegt Raymond nog aan het geheel toe.