Cees van de Wouw

“Mensen met een beperking moeten net zoveel kunnen doen als ieder ander mens”

Cees van de Wouw heeft zijn hart verloren aan onze wijk, hij is een echte vrijwilligersman in de wijk Abdij- en Torenbuurt. Hij heeft zitting in de bewonerscommissie aldaar en helpt de andere bewoners met kleine reparaties, zodat iedereen met elkaar zorgt voor de wijk. Samen met Anke en Alex noemt hij zichzelf ’de oren en ogen’ van de wijk. “Vroeger kon iedereen elkaar treffen in ‘’t Muntje’, de garagebox van Cees Vermeulen, maar deze is overleden en is dus de ontmoetingsruimte verdwenen. We hopen dat er snel een nieuwe ruimte komt en deze krijgt dezelfde naam, ook om Cees Vermeulen te gedenken”, Aldus Cees van de Wouw. Ruim twintig jaar geleden kreeg Cees te maken met het Tilburgs Overleg gehandicaptenorganisaties (TOG) en nu is hij daar secretaris.

Cees kreeg voor het eerst te maken met de TOG, omdat hij rolstoelafhankelijk was geworden als gevolg van een CVA. “De eerste CVA kreeg ik tijdens een vakantie in Oostenrijk, daar knapte ik terug in Nederland goed van op. Een jaar later ging ik naar Zwitserland en daar sloeg het noodlot opnieuw toe. Deze keer kwam het niet zo spoedig goed en kwam ik terecht in een rolstoel, na een lang verblijf in het revalidatiecentrum”, vertelt Cees. Tijdens het herstellen leerde hij weer alles opnieuw. Zoals praten en alles wat met de motoriek te maken heeft. Ook hoort Cees van mensen in zijn omgeving dat hij een compleet ander mens is geworden. “Ik ben volgens mijn familie ten goede verandert”, zegt Cees.
Op woensdag vijf juli is het nieuwe wandelroutenetwerk in Stadsbos013 officieel geopend door wethouder Mario Jacobs en kinderen van basisschool de Petteflet. Het betreft hier vijf nieuwe wandelingen met een lengte van 4,800 kilometer. Door knooppunten met elkaar te verbinden bepaalt iedereen zijn of haar eigen route. De wandelknooppuntenkaart met extra informatie over de ommetjes in stadsbus013 zijn gratis verkrijgbaar bij onder meer de VVV. Daarnaast staan ze ook op de website www.stadbos013.nl.
Cees heeft, samen met enkele andere leden van de TOG, de Waranderoute eens bekeken. Ze hebben vooral gelet of de tocht toegankelijk is voor mensen met een beperking. Volgens Cees; “De mogelijkheden zijn er wel, maar er moet nog wel het één en ander gebeuren.” In het parcours zitten vrij veel hoogteverschillen.
De toegankelijkheid in Tilburg in kaart brengen is slechts één die tot de werkzaamheden van de TOG behoort. Ook gaat het Tilburgs Overleg Gehandicapten over de toegangsvriendelijkheid van diverse gebouwen in de stad, ze verzorgen een scootmobielcursus en er is een scholenproject. Het laatste project houdt in dat er aan de hand van materiaal aan kinderen wordt geleerd hoe mensen met een beperking het dagelijks leven ervaren en ermee omgaan. “Doel is om de kinderen kennis te laten maken met het leven met een beperking. Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden van het leven met een handicap en hoe kunnen hulpmiddelen daarbij een handje helpen”, aldus Cees van de Wouw.
Ook is Cees erelid en adviseur van de Reumavereniging.