Chantant

Vijftien jaren met alleen maar hoogtepunten

Het gemengde koor ‘Chantant’ bestaat uit ongeveer 25 leden. “Op de foto staan er helaas maar een stuk of twintig, de reden daarvan is dat het op moment vakantietijd is en veel mensen weg zijn” legt Cathy van Ierland uit. Zij beheert namens het bestuur de aanwezigheidslijsten. Meestal slaat niemand ook maar één repetitie over, iedereen komt zeer trouw wekelijks naar wijkcentrum ‘het Sant’. “Ze komen met name voor de gezelligheid en de sociale contacten. Maar natuurlijk ook voor het zingen”, deelt Cathy een beetje lachend mee.

Het gemengd koor ‘Chantant’ is opgericht in 2001, om precies te zijn op 26 december. Chantant is het Franse woord voor zingen. De zang is vier-stemmig, er zijn sopranen, alten, tenoren en bassen. “Ons koor heeft weinig tenoren of bassen, we zouden graag zien dat we er daar wat van bijkregen. De sopranen hebben de overhand, maar dat zie je bij bijna alle zangverenigingen”, weet Cathy te vertellen over de samenstelling. Het is na 15 jaar een echt seniorenkoor geworden, met al vanaf het begin de dirigent, Peter van Aerts, aan het hoofd. “Hij begint iedere repetitie met koorscholing, stemvorming en koorklank. Dit maakt het voor onervaren zangers ook heel toegankelijk, het is niet nodig om noten te kunnen lezen”, aldus de beide dames. Het repertoire van ‘Chantant’ is zeer gevarieerd. “Het genre is een mix van oud en nieuw, van musical, klassiek tot popmuziek”, zegt Jeanne Haen, een lid van het gemengde koor en tevens van het bestuur, net als Cathy. De nummers worden in vele talen gezongen. “Uiteraard in het Nederlands, maar ook Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans en zelfs Hongaars”.
Nu bestaat het koor bijna 15 jaar, tijd dus om eens terug te kijken. De afgelopen jaren bestaan eigenlijk alleen maar uit hoogtepunten. “Natuurlijk de concerten voor onze twee eerdere lustrums. Met het tienjarig bestaan zijn we op een middag ook naar een museum geweest. Maar ook de Cecilia-vieringen worden elk jaar gevierd, ze worden sober gehouden, maar iedereen is er enthousiast over. En dan heb ik het over een bijeenkomst met spelletjes, gewoon in de repetitietijd”, aldus Jeanne.
Dit jaar wordt op 16 oktober het jubileumconcert gegeven in de Schalm in Berkel-Enschot. Daar zal, naast een aantal nieuwe liederen, een compilatie van nummers uit de afgelopen vijftien jaar te horen zijn. De entree is 5 euro en het zal rond 14.30 beginnen. “De leden hebben op een andere datum nog een uitje naar een museum, maar daar kunnen we nog niet teveel over vertellen, want dat is nog een verrassing”, zo voeren Jeanne en Cathy de spanning op.
Als er iemand na dit artikel nieuwsgierig is geworden dan nodigen de dames iedereen uit om eens te komen luisteren op de wekelijkse repetitie op maandagmorgen in MFA ’t Sant. “Dit is natuurlijk namens het hele bestuur”, zegt Jeanne Haen als laatste.