de Vlinder

foto: Nico Kat

De vlinder’ vliegt recht omhoog

Iedere dinsdagmorgen komen er vijf vrouwen bij elkaar in MFA het Kruispunt, zij vormen Vrouwengroep de Vlinder. Ongeveer drie jaar geleden is deze groep als een doe-clubje, maar deze vrouwen wilden meer. Zij zijn toen een kookactiviteit begonnen, onder begeleiding van de sociaal werker Joy,s van Lieshout. “ Er is een dromen- en wensanalyse gehouden onder de dames en daar is uitgekomen dat zij het liefste koken voor anderen”, aldus Joy’s. Op dit moment wordt er een multicultureel cateringbedrijf ontwikkeld.

Nafisa Abdi Shideh is al 26 jaar woonachtig in Nederland, zij is één van de Vlinder-vrouwen. “Ik doe bij de groep ervaring op in het koken voor grote groepen, eigenlijk wil ik hier mijn werk van maken.” Nafisa is zelf afkomstig uit Somalië, de andere vrouwen die op dit moment deel uitmaken van de groep kome ook uit het buitenland. “Maar ook Nederlanders zijn welkom bij de groep, de enige eis is dat de leden vrouw zijn en dat ze uit deze wijk afkomstig zijn”, vertelt Joy’s even tussendoor.

Meer mensen bij de Vlinder zou heel handig zijn, want het gaat erg goed met het cateringbedrijfje dat het activiteitengroepje ondertussen is. “Wij zijn begonnen om te koken voor een kleine groep bezoekers, maar ondertussen doen we hetzelfde vaak voor veel meer mensen, groepen van enkele honderden personen is niet vreemd. Vroeger in ons eigen land kookten we ook vaak voor veel mensen, bijvoorbeeld tijdens bruiloften”, vertelt Nafisa. Je kunt bij het cateringbedrijf van deze vrouwen van alles bestellen, buiten de buitenlandse gerechten, is er ook een lunch met broodjes met kaas en melk te krijgen.

Ondertussen staan er al verschillende mooie cateringopdrachten op de naam van de dames. De oudste was de wijklunch, maar daarna ging het in een stijgende lijn omhoog en mochten ze koken voor minister Jet Bussemaker en voor bezoekers van de Universiteit. “We hebben hier ook de HACCP, de wettelijke hygiëne regels, gehaald en volgend jaar gaan we voor de BHV”, vertelt Nafisa heel trots. Steeds verder leren is het belangrijkste binnen dit bedrijfje.

Het cateringbedrijf dat werkt vanuit MFA het Kruispunt biedt voor vrouwen een terugkeer in de werkende maatschappij. Voor Nafisa is de toekomst duidelijk; “het is mijn planning om van deze hobby, mijn beroep te gaan maken.” Voor sommige vrouwen betekent ‘de Vlinder’ een ongedwongen ochtend onder de mensen en voor anderen is het een opstapje naar meer.
“We zijn een echt burgerinitiatief, maar wel één met net een beetje extra”, aldus Joy’s.