de Warande

Tijd voor keramische kunst

Van zeventien september tot en met dertig oktober was in het park de Oude Warande de expositie Luster- Clay in Sculpture Today te zien. Deze tentoonstelling is er gekomen door toedoen van de Fundament Foundation. “Wij maken kunst toegankelijk voor iedereen, door het in de openbare ruimte te brengen”, aldus Chris Driessen, medeorganisator van deze expo. Voortaan zal er ieder jaar een buitententoonstelling door deze organisatie worden gebracht in het sterrenbos, voorheen was dat gemiddeld elke vier jaar.

Fundament heeft vanaf 2000 kantoor in Tilburg. “Het enige wat wij wisten is dat we een grote manifestatie wilde neerzetten in de openbare ruimte en na enig zoeken vonden wij de Oude Warande een fantastische plek daarvoor”, vertelt Chris. “Na het zien van de eerste tentoonstelling was het publiek direct enthousiast.”, zegt Chris. Het gemeentelijk bestuur sloot zich geheel aan bij deze emotie en besloot er geld voor vrij te gaan maken. er zijn ondertussen al vijf exposities in dit park geweest.
De expositie die dit najaar te zien is, draait volledig om keramiek, allerlei soorten. “Haast iedere persoon kan zich wel iets voorstellen bij keramiek, op de kinderjaren heeft iedereen weleens met zijn handen in het klei gezeten, dat is niet te zeggen over andere kunstvormen”, aldus Chris.
Ongeveer 8 maanden voor de opening is Chris Driessen begonnen met het vragen aan kunstenaars of ze mee wilden doen. Van de twaalf genodigde hebben er elf toegezegd nieuw werk te maken voor deze expositie. “Voor mijn werk, reis ik erg veel en zodoende ken ik de nodige kunstenaars. Normaal gesproken begin ik al een jaar voor de tentoonstelling met het benaderen, dat het nu korter was, bracht zeker druk met zich mee. Maar volgens mij gaat ook deze editie weer een groot succes worden”, legt Chris uit.
De tentoonstelling bestaat uit elf beelden die verspreid staan in het bos, op het parkeerterrein bij Auberge du Bonheur zijn plattegronden te verkrijgen. “In principe kunnen wij van de bezoekers geen entreegelden eisen, omdat de tentoonstelling in de openbare ruimte is. Omdat onze sponsoren voor hun investeringen geld terug wilden zien, vragen wij aan iedereen die de beelden komt bekijken een vergoeding die niet verplicht is. Dat komt er op neer dat volwassenen vijf euro betalen en studenten vier”, vraagt Chris.
De expositie is gesitueerd rondom de horecagelegenheid ‘Grotto’. Deze is midden op een rond grasveldje en van daar uit zijn de kunstwerken te vinden langs de paden die als een ster het bos ingaan. Ieder jaar zal er op deze plaats in de natuur een kunsttentoonstelling gehouden worden.