Ecologische tuin

Met z’n allen de tuin in

In de reit is een nieuw buurtinitiatief tot stand gekomen, mede dankzij Ramon de Louw. “We zijn geholpen met het hele proces van tuinieren, door verschillenden deskundigen. En ook het Oranje Fonds heeft ons met een geldbedrag bijgestaan.” Door een aantal buurtbewoners is er bij de Prins Bernhardschool een ware ecologische moestuin met de naam: We ‘lusse ze gruun’ aangelegd. Vorig jaar is er begonnen met de vlakte en nu krijgt de tuin een prachtige overkapping, zodat er nog meer activiteiten ontplooit kunnen worden.

Het tuinavontuur van Ramon de Louw begon in het begin van 2015. “Ik wist dat het stukje grond naast de gymzaal van de Prins Bernhardschool bestond, maar niet dat het zo groot was. Er stond een forse haag voor die het uitzicht belemmerde. Het plaatsje was van de gemeente, maar die wist niet wat ermee te doen. Ne enige gesprekken met hen, werd mij dat duidelijk en van hen mocht ik mijn gang gaan. Vroeger was er op die plaats een moestuin geweest en ik vond het wel een hele mooi idee om dat weer te doen, de kinderen van de school konden dan meteen iets leren over hun eigen eten.” Een heel groot uitgangspunt van Ramon is wel dat er enkel gezond eten in de tuin verbouwd wordt. “Mensen zijn tegenwoordig veel bezig met goed eten en dat het leven volkomen in balans is. Dus het was voor mij wel duidelijk dat deze tuin ecologisch moest worden, dus zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. De tuin doet al heel veel zelf, daar maken we dankbaar gebruik van. Ik wist alleen nog niet veel van tuinieren zelf, dus toen kon ik informatie gaan vergaren.”
Als eerste ging Ramon informatie inwinnen bij de stadsecoloog. “Deze gaf als advies om eens contact op te nemen met Anneke Scholte, zij ontwerpt ecologische tuinen.” Met de hulp van Anneke is er in de Reit een tuin ontstaan met respect voor de natuurlijke omgeving. Zij heeft gezorgd dat er ruimte is voor vooral inheemse bomen, bloemen en planten. Er is ook informatie verkregen bij Velt. Velt staat voor Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren en is afkomstig uit België. “Er is steeds meer besef dat biodiversiteit ook gewoon nuttig is: Want hoe meer soorten insecten en vogels in de tuin, hoe minder plagen”, aldus Ramon de Louw.
Nu de inrichting van de tuin compleet is, kan er gekeken worden naar activiteiten die er met en rondom het terrein kunnen gaan plaatshebben. Om niet van het weer afhankelijk te zijn, wilde iedereen graag dat er overkapping zou komen. “Nu kunnen we bijvoorbeeld nog geen projecten doen samen met de kinderen van de nabijgelegen school, omdat we teveel afhankelijk zijn. We hopen dat de scholieren ons na de komst van de overkapping wel kunnen gaan helpen, maar daarover moeten we nog met de school rond de (tuin)tafel gaan zitten om verdere plannen te maken.” De nieuwe beschutting is betaalt door het Oranje Fonds. Het fonds steunt jaarlijks ruim 7500 sociale initiatieven die ervoor zorgen dat mensen samen kunnen zijn en begrip voor elkaar krijgen.