Eerst naar Maria en dan naar de ‘snuupkes’

foto: Nico Kat

De gehele maand mei is gewijd aan Maria en dat betekent dat er bij de Hasseltse Kapel duizenden bezoekers komen en dat de snoepkramen er ook weer staan. De kapel is de gehele maand geopend van zeven uur in de morgen tot negen uur ’s avonds. De meeste bezoekers gaan eerst de kapel in om een gebedje te zeggen of een kaarsje op te steken voor een overledene en daarna lopen ze buiten langs de verschillende stands. De kraam met religieuze zaken, waar je onder andere kaarsen en rozenkransen kunt kopen, is te bezoeken op woensdag, zaterdag, zondag en feestdagen van twaalf uur tot vijf uur. Het snoep kun je ook dit jaar weer kopen bij Cruijssen Zoetwaren. “Sinds 1934 is mijn familie hier al elk jaar als de meimaand wordt gevierd”, aldus Jan Staps, die samen met zijn broer Harrie de snoepkraam met het blauwe dak beheert.

Jan doelt op het feit dat enkele jaren de Hasseltse Kapel niet geopend was voor diensten. Aan het einde van de jaren zestig van de vorige eeuw was de kapel danig in verval geraakt. Onder leiding van prof. dr. Harry van den Eerenbeemt begon in 1970 een actie voor een grondige restauratie. Op 14 oktober 1972 werd de kapel heropend.

De opa van Jan is begonnen met snoep verkopen bij de Hasseltse Kapel. Altijd is de kraam in het bezit geweest van de familie Cruijssen. “Na mijn opa ging het bedrijf over op mijn ooms, van de Cruijssen-kant. Uiteindelijk kreeg mijn moeder het, die het samen met mijn vader een behoorlijk lange tijd heeft gerund. Pas sinds een paar jaar is het officieel overgegaan naar mij en mijn broer, maar eigenlijk werken alle familieleden mee om de verkoop positief te laten verlopen.” Op de dag van het interview staan bijvoorbeeld de zus van Jan en zijn tante vol overgave snoep aan de man te brengen.

De familie Cruijssen is bekend van de vele verschijningen op Tilburgse weekmarkten, waar men groente en fruit verkoopt. Een ervaring met een snoepwinkel is er dan ook niet. Dat betekent dat de Meimaand bij de Hasseltse Kapel nogal wat eist van de jongens Staps. “We zijn, voor de Meimaand begint, al een dikke maand bezig met de voorbereidingen, zoals bijvoorbeeld de bakjes vullen. Tijdens de maand mei zijn we dus dagelijks met de hele familie in de kraam te vinden en het opruimen duurt nog eens ongeveer een halve maand. Een drukke periode en dat doen we naast onze reguliere baan die we het hele jaar door hebben.”

Zelf doet de jonge Jan niet zo heel veel met het geloof. “Ik ben wel katholiek opgevoed, maar de belijdenis is gedurende de jaren sterk afgenomen. Ik ga niet elke zondag naar de kerk, maar als ik hier ben ga ik altijd wel even de kapel binnen.” Je ziet steeds vaker dat bij de jongeren de interesse in het geloof afneemt. Jan is in Tilburg geboren en woont nu in de Reeshof, maar zijn ouderlijk huis stond in de Hasselt, op het Textielplein. “Daar was ook de groentewinkel van de familie Cruijssen.”

In de kraam van Cruijssen is genoeg te zien. “Ons assortiment is eigenlijk in tweeën te verdelen; enerzijds heb je het snoepgoed voor alle kinderen. Daarnaast zijn hier de ouderwetse lekkernijen te vinden, die vinden vooral hun aftrek bij de oudere bezoekers; zoals het jodenvet, de kattenspauw, de duimdrop en de traditionele stroopsoldaatjes. De snoepjes uit de laatste categorie zijn vaak niet te vinden in de supermarkt, daar komen de mensen speciaal voor naar hier” verteld Jan trots.