Fietstaxi Tilburg

Gemakkelijk door de stad

Vanaf september 2014 rijdt er in Tilburg een fietstaxi rond, de eigenaar van dit vervoersmiddel is Theo Smeele. In juni van hetzelfde jaar raakte hij zijn toenmalige baan kwijt en ging hij zich oriënteren om iets nieuws te gaan doen. ”Het was duidelijk dat het iets zou worden met Zuid-Amerika of fietsen. Nou van ontwikkelingssamenwerking heb ik geen kaas gegeten, dus moest het iets met fietsen worden. Eerst ben ik eens gaan praten met iemand die evenementen op dat gebied organiseert, of dat misschien iets voor mij was. Dat leek mij wel leuk. Toen kwamen we samen op het idee van een Fietstaxi in Tilburg, onze gedachte was dat daar wel een markt voor was. Via internet ben ik daarover informatie gaan vergaren,” aldus Theo Smeele. Bij Festival Mundial in juni 2014 heeft Theo voor de eerste keer proefgedraaid met de fietstaxi in Tilburg.

In Tilburg zijn verder geen andere fietstaxi’s, alleen die van Theo. De enige concurrentie die hij heeft is de gewone taxi, maar Theo beschouwt die niet als zodanig. “Mijn voorkeur gaat uit naar de korte ritjes, dan spreek ik over de afstanden van ongeveer 5 kilometer enkele reis. Dat is voor de chauffeurs van de gewone taxi’s helemaal niet interessant, dat is te kostbaar.”
Reclame voor de fietstaxi is er niet, de klandizie is vooral afkomstig van mond-tot-mondpubliciteit. Mensen horen van eerdere klanten dat het er is. “mensen treffen mij op het station,” legt Theo uit. “Je hebt ook nog de bedrijven die de fietstaxi in willen zetten als een extra activiteit. Die zoeken op internet, want er is wel een website. Adverteren doe ik verder bewust niet. Het is iets dat je continu moet blijven herhalen, ik moet wel zichtbaar blijven, maar ik gok nog steeds op de free publicity. Dus bevriende, lokale kanalen die aandacht besteden aan mijn bestaan en ik hoop dat dat in de toekomst alleen maar meer gaat worden.” De klanten komen veel uit Tilburg zelf. Als zij op het station met de trein aankomen, stappen ze in de fietstaxi en laten ze zich thuisbrengen. Daar speelt voornamelijk het gemak. Verder is de klandizie heel divers. Vooral met evenementen is de fietstaxi snel gevonden. “Dat hebben we afgelopen jaren wel gemerkt. Constant wordt ik dan gebeld, om mensen op te halen thuis en ophalen op het festivalterrein. Datzelfde beeld was er toen er kermis was,” aldus Theo.
Mensen kiezen deze vorm van vervoer vaak bewust. Niet omdat het schoon is, maar meer vanwege het gemak en ze zitten in de buitenlucht maar toch beschut. “Mensen voelen zich soms als een koningin in een koets,” vat Theo samen. Over korte afstanden is het zeker sneller, je kunt met de fietstaxi op plaatsen komen waar je met de auto niet kan komen.
De enige negatieve reacties die Theo krijgt is van automobilisten. Die kunnen soms niet doorrijden omdat de fietstaxi op de weg rijdt, wat wettelijk overigens gewoon is toegestaan. Verder is iedereen positief. De fietstaxi is een bezienswaardigheid in de stad. De klanten die erin zitten zien de reacties, die ziet Theo niet. Hij let op de weg, maar alles wordt wel tegen hem verteld. “Iedereen kijkt naar me, draait zijn of haar hoofd om en lacht, ik breng dus een stukje positiviteit in de stad. En de mensen in de taxi vinden het ook erg leuk. Ik hoor vaak dat ze het gevoel hebben dat ze willen gaan wuiven. Dan zeg ik dat ze dat vooral moeten doen. Dan ontstaat er een interactie tussen buiten en binnen en dat is alleen maar leuk,” vertelt Theo.
“Wat ik graag wil, is dat meer mensen gaan bellen om hun thuis op te laten halen. En dan met name oudere mensen die weinig buiten, ik kan hen thuis ophalen en brengen naar waar ze maar willen. Ze zijn maar iets meer kwijt dan wanneer ze gebruik zouden maken van de bus, maar dan moeten ze eerst naar de halte lopen. Het zou leuk zijn als dat eens meer gepromoot zou worden, want het is er, dus maak er dan ook gebruik van,” aldus Theo