Hockey

foto: Nico Kat

Wekelijks sporten; een wezenlijke bijdrage aan de integratie van kinderen en hun familie

Op elf maart 2016 is René Dinant begonnen als coach van een hockeyteam, de spelers waren vluchtelingen tussen de acht en dertien jaar die opgevangen werden in het voormalige belastingkantoor aan de Cobbenhagenlaan. “Vanaf dat moment trainen we elke vrijdagavond, ook in de vakanties. De kinderen hebben behoefte aan iets waarin continuïteit zit, niet iets dat weer ophoudt”, aldus René. Er zijn al genoeg dingen in hun leven die plotseling opgehouden zijn, tijdens de hockeytrainingen hoeven ze daar even niet om te piekeren.

Maximaal vijfhonderd asielzoekers werden begin december 2015 opgevangen in het voormalig belastingkantoor op de Professor Cobbenhagenlaan in Tilburg. René weet ongeveer door zijn contacten met de asielzoekers hoe die mensen die ineens daar werden geplaatst zich moesten voelen. “De mensen worden lang in onzekerheid gehouden over wat er in de toekomst gaat gebeuren, of ze in Nederland mogen blijven of niet.” Dat bracht onder de bewoners van de opvang veel onrust.

foto: Nico Kat

Kinderen voelden die spanning ook en gingen zich daarnaar gedragen. Daarom vond René het erg belangrijk om de jongeren af en toe uit hun situatie te halen en iets leuks te doen, in het hockeyteam mogen ze zichzelf zijn. “Tijdens de training ben ik dan ook veel meer dan alleen hun coach, ik begeleid ze en geef ze advies bij zaken waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen. De jeugd is sterk, maar het is belangrijk dat ze zich ergens bij voelen horen en dat ze een plaats hebben waar ze even overal van vrij zijn”, legt René uit.

René was in het verleden ook al actief geweest in het hockey, dus het besluit om een team met vluchtelingenkinderen te gaan beginnen kwam niet onverwachts. “Toen ik mijn plan verder ging uitwerken, waren er verschillende dingen nodig. Maar het belangrijkste was wel dat er deelnemers kwamen, het was erg moeilijk om kinderen in de opvang te stimuleren; ze durven niemand te vertrouwen door alles wat ze al meegemaakt hebben. Gelukkig kreeg ik hulp van een oudere man die ook in de opvang zat en de nut van het project inzag”, verteld René. Wij hebben de kinderen weer veiligheid, vertrouwen en plezier gegeven. Dat zijn ze lange tijd kwijt geweest.

“De allereerste grote investering die gedaan werd waren groene shirts. Voor de deelnemers was dat erg belangrijk, omdat iedereen tijdens de wedstrijd hetzelfde aanheeft is er een gevoel van ergens bij te horen.” Het voormalige belastingkantoor aan de Cobbenhagenlaan is alweer geruime tijd leeg en de mensen die er woonden zijn verspreid over het gehele land, met name hebben ze een woning in Noord-Brabant, Limburg of Zeeland. Toch komen de meiden die samen in het hockeyteam zaten nog regelmatig bij elkaar, dan vind er een soort van reünie plaats.

Nu is de opvang voor vluchtelingen in het oude verzorgingshuis Jozefzorg ook leeg. “Er komen nu ook kinderen met een verblijfsvergunning bij Vluchtelingen Hockey Club spelen, ik zie dat zeker als een toevoeging voor het integratieproces.

foto: Nico Kat

We zijn begonnen op de velden achter het voormalige belastingkantoor aan de Cobbenhagenlaan, die zijn eigendom van de Universiteit Tilburg. Nu trainen we ook bij Were-Di; “in ieder geval gaan vijftien meisjes de overstap maken naar deze club. We hebben heel veel werk verzet om dit mogelijk te maken. We trainen daar nu al, heel erkenbaar in een prachtig tenue met een rood shirt. Ik hoop heel erg dat ook de hockeykinderen die nu nog geen status hebben met ons mee kunnen gaan. Ze horen bij elkaar te blijven.” Een aantal kinderen die in Jozefzorg hebben gewoond, zijn naar verschillende plaatsen in Nederland verhuisd. “Een aantal hockeymeisjes moet daarom gedwongen afscheid van elkaar nemen. Ze raken weer iets dierbaars kwijt”, zegt René die door de intensieve omgang wel begrijpt wat ze doormaken.

Graag wil René in de toekomst een eigen bedrijf beginnen om vluchtelingen te helpen met alles wat ze nodig hebben, “deze plannen zijn al in een vergevorderd stadium.” Hij wil de nieuwe bewoners in Nederland gaan begeleiden naar een goede toekomst.