Hogeschool voor Journalistiek

Fontys Hogeschool voor Journalistiek verlaat de Reit

Fontys Hogeschool Journalistiek aan de Professor Gimbrerelaan 16 gaat in 2020 verhuizen, dat is begin van december vorig jaar bekend geworden. “Eigenlijk wilde Fontys alle onderwijsvormen bij elkaar in Stappegoor hebben, dus in eerste instantie ging de verhuizing naar de Spoorzone niet door. Nu heeft de opleiding journalistiek bewezen dat het voordelig is voor het onderwijs, om juist dicht bij het werkveld en het centrum waar het allemaal gebeurt te zitten,” aldus de directeur Marjo Spee. Na ruim 20 jaar gaat de school in 2020 weg uit de Reit.

In de Spoorzone gaat de onderwijsinstelling deel uitmaken van het mediacluster. “Dat is een samenwerking met diverse kranten, de universiteit en het ROC, zo is onderwijs, ondernemerschap en onderzoek dicht bij elkaar en niet zoals nu op verschillende plaatsen in de stad. Niet alleen is dan al het onderwijs dicht bij elkaar, maar ook bij het werkveld. Dat is ook inspirerend, omdat de leerlingen dan zien hoe het er uiteindelijk aan toe gaat,” legt Marjo uit. De verwachting is dat het mediacluster ook een aanzuigende werking zal hebben, als er één element is dan komt de rest vanzelf.
“e bedoeling is dat het mediacluster andere partners zal aantrekken, bijvoorbeeld andere opleidingen.” Fontys Hogeschool Journalistiek is een HBO, maar in het mediacluster zal ook plaats zijn voor MBO en Universitair onderwijs, de studentenleren samen te werken. Op deze manier zie je de uitvoering en het bedenken, maar ook het onderzoek ernaar,” vertelt Marjo.
Het is de bedoeling dat de nieuwbouw in de Spoorzone in september 2020 klaar zal zijn. Volgens Marjo zal het beeld van het mediacluster al eerder zichtbaar zijn; “vanaf najaar 2017 willen wij al samenwerken met zeker het werkveld, maar misschien ook wel Tilburg University en Onderwijsgroep Tilburg , dat zullen kleine projecten zijn en waar weten we nu nog niet. Misschien gewoon op de huidige plek.”
In december 2016 heeft de school bezoek gehad van enkele mannen uit de herenkamer van het naastgelegen Zonnehof. “Onze gasten keken hun ogen uit, vanuit Zonnehof is alleen de buitenplaats met het rokershol te zien, dus volgens hun werd er heel wat gerookt. Ze hadden geen idee van wat hier allemaal gebeurt. Het bezoek was in het kader van Tilburg Ontmoet, waarbij buren elkaar beter leren kennen, nou dat is wel gelukt”, zegt een enthousiaste Marjo.
Tot 2020 zullen de bewoners van de Reit niks merken van de verhuizing van Fontys Hogeschool Journalistiek, uiteindelijk gaat de school weg en zit de wijk met een leeg gebouw. “Dat gebouw is eigendom van Fontys en wij weten nog niet wat ermee gaat gebeuren”, licht Marjo toe. Binnenkort gaan in de Spoorzone de gesprekken met de architecten beginnen.