Hondenschool Tilburg

Een hond doet niet zomaar iets, het gedrag zegt heel veel

Marga Linders, eigenaar van Hondenschool Tilburg, is het grootste deel van haar leven al met honden bezig en heeft diverse opleidingen op het gebied van hond & gedrag gevolgd. “Ik heb mijn hele leven al honden gehad, de liefde is dus een soort aangeboren afwijking, maar wel een leuke hoor”, aldus Marga. Voorafgaand aan de start van een eigen hondenschool volgde zij diverse cursussen met betrekking tot hondengedrag, zo volgde zij onder anderen ook cursussen bij het gedragscentrum van Martin Gaus in Lelystad. “Na een week bij Martin Gaus geweest te zijn, zei hij dat ik een hondenschool voor hem mocht beginnen in mijn eigen stad. In het totaal heb ik zes weken met hem gewerkt en daar al mijn nodige papieren gehaald en ben ik de school begonnen”, vertelt Marga over de start. “Eigenlijk was ik daar om meer te leren over het gedrag voor mijn Honden-Uitlaat-Service die ik sinds 1981 heb.”

Apart aan Hondenschool Tilburg is bijvoorbeeld dat er lessen gegeven worden over het waarom een dier iets doet. “Als er mensen met de hond bij ons komen dan krijgen ze naast de oefeningen die de gehoorzaamheid moeten verbeteren, elke avond ook drie kwartier theorieles, over bijvoorbeeld het gedrag en lichaamstaal. De cursisten leren zo ook zelf problemen op te lossen.” Na een tijd kan een hond dan bepaalde vaardigheden, maar de baas weet ook waarom en hoe hij dus bepaalde zaken in de toekomst moet aanpakken, als ze bijvoorbeeld op straat lopen en een soortgenoot zien.
Er is een cursus voor iedere leeftijd. “We begeleiden de baas en de hond het liefst meteen vanaf het begin, ze zijn welkom vanaf dat de pup acht weken oud is, we kunnen dan meteen vertellen wat goed is voor de hond en wat minder. Grof gezegd is het zeventig procent de mensen trainen en dertig de dieren. Als die mensen het goed doen en de goede basis is aanwezig dan gaat het met de hond ook wel”, legt Marga uit.
“Wij werken met een clicker, dat is een klein doosje met daarin een metalen plaatje, als je op dit plaatje drukt dan maakt het een typisch klikklak geluidje. Sommigen kennen het speeltje nog van vroeger als een klein metalen kikkertje. Als een oefening goed wordt uitgevoerd maakt de baas het klik-geluid en weet de hond dat er een beloning volgt.” Het is eigenlijk net als een foto maken van het gedrag, het is een bevestiging dat het goed gedaan is. Er wordt bij Hondenschool Tilburg erg veel gewerkt met lichaamstaal, er is bijna geen verbale communicatie. “Honden kijken voor tachtig procent naar wat de baas doet en voor de rest luisteren ze maar, als je dat weet, let je extra op je lichaamshouding. Daar reageert je huisdier op.” Marga benadrukt dat iedere hond kan leren gehoorzamen, alleen de ene is langzamer dan de andere.
Naast de school is Marga al zevenentwintig jaar de trotse eigenaresse van een Honden-Uitlaat-Service die opereert in heel Tilburg. “De honden haal ik thuis op met de speciaal daarvoor ingerichte bus. De tijden waarop zijn vooraf afgesproken met de eigenaren, dat kunnen altijd vaste dagen zijn, maar ook wisselend. Ze gaan dan minimaal een uur mee om lekker te rennen in het bos en bij zomerse temperaturen kunnen de honden heerlijk zwemmen in het meer, en daarna breng ik ze weer thuis.” Het is meestal een groep met acht tot tien gasten en die zijn na dat uur wel helemaal uitgeput.
Tenslotte heeft Marga nog een tip voor als iemand een hond wil; “als je er één wil aanschaffen ga dan eerst eens kijken of je tijd hebt, want in principe heb je een hond voor het leven. Verdiep je eens even in het gedrag van het dier, want ze kunnen op een bepaalde leeftijd echt streken laten zien en dan is het makkelijk als je weet hoe te handelen. En kijk of het soort hond wel bij je past, qua karakter. Als je zelf druk bent en je huisdier ook, nou dan is het een circus in je huis en als laatste is het belangrijk om de financiën na te gaan, want de verzorging gaat in de papieren lopen.” Ook is het volgens Marga erg belangrijk om uit te zoeken waar je de hond koopt.
Voor meer informatie kunt u terecht op: www.hondenschooltilburg.com.