Inlooplunch

foto: Nico Kat

Op zoek naar sociale contacten bij de inlooplunch

Sinds november 2009 is er iedere week een inlooplunch in de Schiphollaan op nummer 30. “We zijn begonnen met alleen op donderdagmiddag, maar die werd op een gegeven moment zo druk bezocht dat we besloten hebben op dinsdag ook een lunch te verzorgen. Dat was in 2011”, vertelt José Kruijssen, zij is coördinatrice van het gebeuren op de dinsdag en op de andere dag doet Hanny van de Rijt hetzelfde. De organisatie ervan is in handen van Parochie Peerke Donders , Zusters van Liefde en Fraters van Tilburg. We vragen een vrijwillige bijdrage maar de bezoekers zijn niet verplicht iets te betalen. Zij staan af wat ze kunnen missen. Meestal is dat een euro, soms meer, soms minder en o.a. daarvan kunnen dan weer de boodschappen voor de volgende maaltijd betaald worden.

De pastores en de fraters in Tilburg-west bevoelden in de wijk in 2009 een behoorlijk grote armoede. “Zij bedoelden daarmee niet alleen financiële armoede, dat de mensen geen geld hadden voor een lunch. Maar er heerst armoede naar contact, dan bedoelen we dat mensen eenzaam of alleen zijn en behoefte hebben aan eens iets anders”, legt José het ontstaan van het concept uit. Graag wilde men wat doen voor deze wijkbewoners, zo is de inlooplunch er gekomen.

Er komen eigenlijk verschillende soorten bezoekers volgens José; “je hebt de groep die echt komt om te eten en je hebt de gasten die komen voor de sociale contacten.” Bij iedere bijeenkomst zijn er gemiddeld twintig bezoekers, dat zijn niet elke keer dezelfde. Omdat het twee verschillende dagen zijn kan het ook zijn dat mensen niet op dinsdag kunnen komen, maar wel op donderdag. “Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen komen, bijvoorbeeld wij merken heel duidelijk dat het op donderdag markt is. Het is dan drukker, de mensen zijn toch al op pad. De gasten die komen zijn erg divers”, aldus José.

De inlooplunch is van oorsprong een initiatief van de Peerke Donders Parochie, de Fraters van Tilburg en de Zusters van Liefde, er is dan ook erg veel aan hun te danken. “Het begint al bij de locatie waar de lunch wordt gehouden, dat is een huis van de fraters waar wij te gast mogen zijn. Zij en de zusters zijn ook vrijwilliger en ze helpen ons op de achtergrond financieel, om bij te springen als dat nodig is of ze verwennen ons bv. met een leuk uitje voor de vrijwilligers”, zegt José.

Altijd zijn er nieuwe gasten welkom, dus die worden volop gezocht en constant. “het is moeilijk om nieuwe mensen te bereiken, meestal gaat het gewoon van mond-op-mondreclame. De gasten die we hebben komen vanuit heel de stad en die kennen weer anderen die misschien interesse hebben, die vertellen het dan gewoon door. Ook hebben we kleine foldertjes en die leggen we neer op plaatsen waar veel mensen komen, bijvoorbeeld bij de voedselbank en ik heb ze in de bus gedaan bij aanleunwoningen. Verder maken we gebruik van bestaande lokale media”, legt José uit. Maar de meeste nieuwelingen komen mee met de vaste gasten. Want vaak wordt de drempel toch hoog gedacht, al benadrukken alle vrijwilligers dat dat echt niet zo is. “Als iemand eenmaal is geweest dan blijft diegene vaak terugkomen.”