Kaarten en bingo in wijkcentrum ‘t Sant

foto: Nico Kat

Het ouderenwerk dat nu gevestigd is in wijkcentrum ’t Sant, is heel lang geleden begonnen in het toenmalige wijkgebouw in de Reit. “Ik ben met vrijwilligerswerk in contact gekomen, omdat ik als chauffeur op de boodschappen-plusbus reed en mijn vrouw altijd ging kaarten. Voor het ouderenwerk was er toen nog een ander bestuur en die hadden de wens om ook een bingo te organiseren, maar er was niemand die dat kon. Omdat mijn vrouw dus altijd al kwam, kwamen ze naar mij en ik had al wat ervaring bij de Diamantgroep”, vertelt Tini Hultermans, bestuurslid van Ouderenwerk 55+ de Reit.

Ongeveer anderhalf tot twee jaar zit het Ouderenwerk nu in het wijkcentrum ’t Sant, vanaf dat het gebouw in de Reit gesloten is. “Toen we hier naartoe gingen verhuizen, dacht ik dat ze iemand anders zouden zoeken voor de bingo, maar dat is niet gebeurd en zodoende ben ik hier nog”, legt Tini uit. Met de verandering van locatie is ook de samenstelling van het bestuur veranderd. Dat bestaat nu uit Ad Suos, Tini Hultermans en Corrie Smits. Zij zorgen er met zijn drieën voor dat er iedere eerste donderdag van de maand een kaartmiddag is en op de derde een bingo voor de ouderen van Tilburg West.

Toen ze naar het wijkcentrum in de Beneluxlaan kwamen, zouden ze in eerste instantie in een andere zaal komen. “In deze zaal zat toen nog de Hobbyclub, daarmee hebben wij van zaal geruild. Zij zitten nu in de luxe zaal, een soort van huiskamer, dat vinden ze leuker en wij zitten hier goed”, aldus Tini. Het Ouderenwerk 55+ zit nu in de Boszaal. Naast het kaarten en de bingo, biedt het ouderenwerk op het moment geen andere activiteiten. “Er is een keer een kaartmiddag gehouden op zondag en toen is er sprake van geweest om dat iedere maand te doen, maar dat is niet doorgegaan.” Eén keer per jaar is er een dagtochtje. Een overzicht van de kalender is ook in deze krant te vinden.

Bij sommige dingen werken de Hobbyclub en het Ouderenwerk 55+ samen. “Die club wordt geleid door één persoon en in haar eentje kan ze niet veel bereiken, daarom doen we bepaalde zaken samen en dat is dan meestal als we eens een uitje hebben”, benadrukt Tini. Dan gaan er vaak veel deelnemers mee, ongeveer een stuk of vijftig tot zeventig.

Op een normale kaartmiddag is het lang niet zo druk, er komen ongeveer twintig deelnemers. “Op vrijdagmiddag is er ook kaarten, maar dan beneden en daarvoor is heel veel animo. Bij ons blijft het rustig en dat terwijl we dus best veel aan werving doen. We adverteren in lokale media en het postertje hangt op heel veel plaatsen waar geïnteresseerden zouden kunnen komen”, zegt Ad die verantwoordelijk is voor het adverteren. Tijdens de middagen waarop het bingo is, is het daarentegen veel drukker. Dan komen er wel ongeveer vijftig mensen.

Het Ouderwerk 55+ de Reit is geen vereniging, er zijn dus geen vaste gasten die iedere keer komen en een soort van abonnement hebben. “De mensen komen iedere keer vrijblijvend en betalen per keer anderhalve euro en dan krijgen een gratis kopje thee of koffie en bij het naar huis gaan altijd een prijsje mee. Dat geldt ook voor de bingo, alleen betaalt een deelnemer dan drie euro. Het is wel altijd zo dat je nergens aan vastzit, voor de volgende weken”, legt Tini uit.