kinderboerderij Wandelbos

foto: Nico Kat

De diertjes in het Wandelbos

Als je aan de kant van de Indigolaan het Wandelbos ingaat, is het eerste wat je ziet de kinderboerderij. Er zijn verscheidene kooien met allemaal andere dieren erin, onder meer geiten, herten, een hangbuikzwijn, wallaby’s, fazanten en een ezel. Al ongeveer elf en een half jaar is Toon van de Pas beheerder van deze dierentuin. “Het is een baan die midden in de natuur is en je bent de hele dag met dieren bezig. Ik ben mijn hele leven al dol op allerlei soorten beesten”, vertelt Toon trots over zijn werk.

Al minstens vijftig jaar bestaat het dierenparkje in het wandelbos, in het begin was het enkel een konijnenberg. De bezoekers kunnen 24 uur per dag terecht. “Apart voor de kinderen is op hun vrije woensdagmiddag het geitenverblijf open, dan kan er naar hartenlust met de dieren geknuffeld worden”, aldus Toon. Behalve het aaien van de geiten kan er soms ook op de ezel gereden worden. “Het moet dan erg druk met kinderen zijn en met name met kleine.” Toon laat jeugdigen maar tot ongeveer zeven jaar op de rug, want anders is het gewoon te zwaar voor het dier.

Ongeveer elf en een half jaar geleden is toon hier beheerder geworden. Zijn werkgever is de gemeente Tilburg, maar in zijn manier van werken enzovoort is hij volledig vrijgelaten. “Ik heb er echt mijn plekje van kunnen maken”, aldus Toon. Een goed voorbeeld van het eigen maken is het kleine pauzehuis midden op het perceel. Toon heeft het hele ding laten vernieuwen, meer gericht op het heden. Er zijn sanitaire voorzieningen aangebracht, het is nu gezelliger en praktischer. “Nog dagelijks krijg ik complimenten over de mooie bloemen die ik aangeplant heb”, vult Toon aan.

Jaarlijks komen er 210 000 bezoekers in het dierenpark. Als het zo druk is, is het voor één persoon wel eens teveel. Dat is de reden dat de gemeente enkele jaren geleden een tweede begeleider heeft aangesteld. Het is Rob geworden, tot dan had hij op kantoor gewerkt en door omstandigheden was hij toe aan een totaal andere baan.

Ook worden de twee heren ondersteund door Wim, dat is een 77jarige vrijwilliger. “Hij zorgt ervoor dat wij ’s morgens lekker kunnen beginnen met een warme kop koffie en in een warm huisje. Tevens zet hij het voer voor de dieren al klaar, dus niks staat Rob en mij meer in de weg voor een goede start”, Zegt Toon met een stem waarin trots overheerst. Wim gaat ook vaak ’s avonds nog even kijken bij de dieren, zo is hij een extra paar ogen die de veiligheid garandeert. Wanneer hij dan onraad aantreft kan hij dit altijd melden.

De dieren van de kinderboerderij zijn niet bang voor de jonge bezoekers. “Integendeel, ze komen naar het hek als de kinderen hen roepen. Anders is het ook niet leuk, dat is het niet als je bij de hokken gaat kijken en niks ziet”, vertelt Toon. Een kinderboerderij is toch echt iets voor de allerkleinsten, dus de dieren zijn ook afgestemd op die doelgroep. Dan kom je snel terecht bij de beesten van de boerderij, die zijn niet bang van een kinderhandje.

Als het in de zomer heel lekker weer is willen er ook vaak grote groepen ouderen mensen in het dierenparkje komen genieten. “Zij hebben vaak hun eigen muziek mee en dekken dan uitgebreid de grote picknicktafels. Dicht bij huis, maar toch midden in de natuur hebben zij dan een heerlijke middag”, aldus Toon.