Kindereiland

foto: Nico Kat

Het Kindereiland is ‘van de wijk’

Sinds 2000 rijdt er in Tilburg het mobiele Kindereiland rond. “Het is een speelplek waar kinderen veilig buiten kunnen spelen. Ze kunnen (groot) speelgoed lenen, dat ze thuis niet altijd hebben. Bovendien kunnen ze daar met andere samen spelen”, legt Amanda Freriks uit, zij is het contactpersoon bij ContourdeTwern. Sinds oktober 2015 staat de bus ook in de Hoogeschoollaan, bij het grasveldje met voetbalmogelijkheden, van half vier tot vijf uur.

Een kind dat zich in wil schrijven om bij het Kindereiland te komen spelen, moet eenmalig anderhalve euro betalen. Ze krijgen dan een pasje en kokindjes. “Dit is nep geld waarmee het speelgoed ‘gehuurd’ kan worden”, aldus Amanda. De leden kunnen ook meer kokindjes verdienen, door extra dingen te doen waarvoor zij beloond worden. “Zo’n beloningssysteem vinden wij erg belangrijk. Het vergroot de speelvreugde, doordat de kinderen gedrevener zijn”. De rekening kan gespekt worden door het speelterrein schoon te maken, andere kinderen te helpen, leuk samen te spelen of door het speelgoed netjes en heel terug te brengen.

Met pasje en een portemonneetje met inhoud kan een kind op iedere plaats in Tilburg spelen, waar de bus ook mar te vinden is. Ook in de Hoogeschoollaan, in het parkje bij de flats. Bij slecht weer zijn de spelertjes welkom in het studentencomplex aan de Professor Verbernelaan 10. Uit de wijk was de vraag gekomen naar ContourdeTwern, om iets te organiseren dat structureel iets doet met de kinderen. De jeugdigen in de basisschoolleeftijd vervelen zich vaak of zitten binnen, omdat er niks aantrekkelijks te doen is buiten.

“ContourdeTwern wil er naartoe werken dat ouders en buurtbewoners ook een rol krijgen in het Kindereiland en op die manier een veilige en uitdagende speelplek voor hun kinderen mee helpen opbouwen. Zo wordt het speeleiland echt van de buurt”, licht Amanda toe. Wel zijn er altijd ook professionele krachten aanwezig. In de Hoogeschoollaan is dit buiten Amanda, Eric Houterman. Ouders stellen zich daar heel erg betrokken op en helpen overal mee, Dat wil zeggen met toezicht houden en ook met praktische dingen, als ranja inschenken.

De PR heeft hier in de wijk bestaan uit een stukje in de toenmalige wijkkrant toen de ContourdeTwern ging starten en berichten op Facebook dat is Tilburg-breed. “Met de ouders zijn er constant contacten via de mail of de app,” volgens Amanda. Maar de beste reclame is volgens Amanda altijd de mond-op-mondreclame onder de deelnemers.

De kinderen mogen komen spelen in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar, zeg maar de tijd dat ze op de basisschool zitten. “Ook de kleineren zijn van harte welkom, het is dan wel verplicht dat er een ouder of verzorger meekomt”, aldus Amanda. De beheerders letten op alle kinderen, maar de eindverantwoordelijkheid blijft bij de ouders. De begeleiding heeft op zo’n speelmiddag duizend dingen tegelijk te doen.

Het is heel goed mogelijk dat de ene week enorm veel kinderen naar de bus komen en de andere keer nauwelijks. “Een erg belangrijke factor is het weer en als de kinderen vrij zijn van school dan is er ook minder aanloop, vaak zijn de gezinnen dan de hele dag gezamenlijk weg. Op goede dagen zijn er wel zeker twintig bezoekers van de bus in de Hoogeschoollaan. Maar we staan er eigenlijk nog maar net en we merken al, dat er steeds meer komen,” vertelt Amanda over deze wijk.

De bezoekersaantallen verschillen erg per wijk. “Collega’s van mij staan ook op donderdagmiddag in Noord, daar komen ongeveer wel vijftig kinderen. Je kunt wel zeggen dat daar de beste opkomst is,” aldus Amanda. Voor meer informatie over het Kindereiland, kunt u terecht op de bellen; 013-5424798 of mailen; amandafreriks@contourdetwern.nl.