knutselclub ’t Sant

foto: Nico Kat

Een decennium knutselen in ’t Sant

Al tien jaar komt er om de week op donderdagavond een groepje volwassenen met een beperking bij elkaar in wijkcentrum ’t Sant. De reden voor deze bijeenkomst is dat ze samen een gezellige tijd hebben en dat doen ze door samen te knutselen. De eerste keer was in de maand oktober van 2007. “De club is opgericht vanuit Amarant en later heeft ContourdeTwern het overgenomen”, aldus Myriam van Dongen. Zij is één van de vier vrijwilligers, die de knutselclub ‘’t Sant’ draaiende houden.

Op de avond van de jaarlijkse Dodenherdenking ga ik een kijkje nemen bij de knutselclub ’t Sant. Als ik binnenkom is iedereen druk bezig met strijkkralen, er worden hartjes en dolfijnen gemaakt. Volgens Myriam is het een zeldzame situatie als iedereen hetzelfde doet; “we kijken vaak aan het begin van iedere bijeenkomst wat iedere deelnemer wil gaan doen, het gaat er vooral om dat iedereen het hier leuk heeft. We hebben als leiding weleens het idee opgepakt om een jaarrooster te gaan maken, zodat het duidelijk was wat we iedere week gingen doen. Dat was door de vele verschillende smaken niet echt haalbaar.”

foto: Nico Kat

Myriam legt het begin van de club uit: “Tien jaar geleden is de club begonnen door Amarant, daar kwamen ook de eerste deelnemers vandaag. Later is de leiding overgenomen door ContourdeTwern en is er geprobeerd om er nieuwe mensen bij te vinden, er zijn toen wat flyers verspreid op plaatsen waar mogelijke gegadigden zouden kunnen zijn. Toch heeft de mond-op-mondreclame het meeste opgeleverd, de huidige deelnemers hebben huisgenootjes hier geïntroduceerd.” De Knutselclub is voortdurend op zoek naar meer leden. Vooral Frank, één van de huidige leden, is daar erg duidelijk over; “een man erbij zou leuk zijn”. De huidige cliënten zijn; Anita(zij is van het eerste uur), Charlotte, Frank, Nel, Jack en Han.

Op dit moment draait de club volledig op vrijwilligers, die zijn er al vanaf het begin bij betrokken “Er zijn vier vrijwilligers; Rob, Johanna, José en ik, en vroeger was er nog één persoon bij, zij was professioneel betrokken vanuit ContourdeTwern. Voor financiële steun en andere zaken kunnen we altijd daar terecht”, vertelt Myriam.

De eindproducten mogen allemaal mee naar huis, dat levert een redelijk vol appartement of kamer op. “Dat is ook wel de belangrijkste reden dat we een groot wandkleed hebben gemaakt, waar de knutseldingen op kunnen. Het kleed is heel fleurig met een regenboog en een pot met goud”, legt Myriam uit. Een week voor dit gesprek heeft Myriam toestemming gekregen, dat het kleed mag hangen in de Jules Deelderkamer, op de begane grond van het wijkcentrum. Nel heeft hiervoor een andere oplossing. Zij geeft regelmatig één van haar resultaten weg aan mensen in haar omgeving.

Als afsluiter van het seizoen gaat de gehele knutselclub eten bij MFA het Kruispunt, bij Resto van Harte. “De leden van de ‘’t Sant’ hebben ook iets terug gedaan voor Resto van Harte, de verschillende decoraties op tafel en de menukaarten zijn van hun hand”, zegt Myriam.