KVW ZandWandelbos 2017

foto: Nico Kat

Twee weken zijn ridders en jonkvrouwen in de wijk

Aan het einde van de zomervakantie worden er twee weken lang activiteiten georganiseerd voor kinderen uit de wijken het Zand, Wandelbos, de Reit en Zorgvlied. Bijvoorbeeld: grote groepsspelen, spelletjes, sporten, uitstapjes en toneel. Elk jaar is er een ander thema, dit jaar is het; Ridders en Jonkvrouwen. “Kindervakantiewerk Zand-Wandelbos bestaat al meer dan vijftig jaar en is begonnen voor kinderen met ouders die weinig of geen financiële middelen hadden om op vakantie te gaan, zodat er toch iets leuks voor ze was. Het is gewoon twee weken lang gezelligheid”, aldus Dave van Hoof, bestuurslid en hoofdleiding binnen KVW Zand-Wandelbos.

In de loop van de jaren zijn er al heel wat spelmaterialen bij elkaar vergaard, maar er is voortdurend meer nodig en natuurlijk gaat er ook altijd wel iets kapot. “Ieder jaar gaan wij een week collecteren hier in de wijk en dat loopt het ene jaar beter dan het andere. Dan gaan we met een collectebus echt van deur tot deur, wel merken we dat de animo daarvoor terugloopt. Toch willen we dat wel weer nieuw leven gaan inblazen, zodat we weer met grote groepen de wijk in gaan trekken. Als je met velen weggaat, merk je dat het inzamelen ook veel leuker is ”, zegt Dave hierover.

Het Boekenschop aan de Bredaseweg is de hoofdsponsor, eens in de zoveel tijd gaat een deel van hun opbrengst rechtstreeks naar het Kindervakantiewerk. Verder zijn er door het jaar heen verschillende acties om geld bijeen te brengen, vooral rondom jaarlijkse feestelijkheden. De belangrijkste bron van inkomsten zijn toch wel de inschrijvingen van de kinderen, “dat zijn er veel, want de kinderen horen van elkaar en lezen op de website de positieve opmerkingen”. Als laatste is er nog de subsidie van de gemeente.

foto: Nico Kat

De thema’s worden vaak plotseling verzonnen. “Vaak zitten we dan gezellig wat bijeen met de leiding te kletsen en dan wordt zo’n plan geboren, dat gaat eigenlijk uit zichzelf. We proberen wel een onderwerp te zoeken dat iets kan toevoegen voor alle leeftijden. Bijvoorbeeld dit jaar hadden we bedacht dat het thema iets moest zijn rondom de middeleeuwen, dan kiezen we ridders en jonkvrouwen in plaats van prinsen en prinsessen”, legt Dave uit.

Als besloten is wat het thema is, kan de programmagroep aan het werk; zij maken voor de twee weken de dagindeling. “Zij zijn daarin goed thuis, zo is er binnen KVW ook nog een toneelgroep. Iedereen doet waarin hij of zij het beste is, zo krijg je een maximaal eindproduct en het is merkbaar dat ze echt iets doen wat ze leuk vinden.”

De leiding moet minimaal veertien jaar zijn. Wanneer je zo jong bent dan is er altijd iemand van tenminste achttien bij, die heeft dan de supervisie. De veiligheid van de deelnemers is op deze manier altijd gewaarborgd. Als je leiding wilt worden bij Kindervakantiewerk Zand-Wandelbos dien je altijd een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) in te dienen. “Zo laten wij zien dat iedereen die bij ons leiding is, in staat is om een groep kinderen te begeleiden”, vertelt Dave.

Alle kinderen die in het schooljaar 2016/2017 op de basisschool zaten mogen dit jaar meedoen. Je hoeft niet perse de volle twee weken deel te nemen. Als een kind om de één of andere reden een dagdeel verstek moet laten gaan, is het altijd wel in te plannen dat het achteraf nog kan komen, “maar meestal vinden de kinderen het zo gezellig dat ze alles ervoor opschuiven.”

De inschrijving van de deelnemers gaat digitaal. “We maken flyers en leggen die op plaatsen waar veel kinderen komen en we hopen dat ouders die meenemen en leerkrachten ze voorlezen”, zegt Dave tot slot. Meer informatie over Kindervakantiewerk Zand-Wandelbos is te lezen op hun website, www.kvwzandwandelbos.nl.