Lichtjesavond op begraafplaats Hoflaan

foto: Robert de Kort en Nico Kat

Begraafplaats West als nieuwe deelnemer aan de lichtjesavond

De lichtjesavond op 2 november tot stand gekomen samen met uitvaartondernemingen Monuta en Coöperatie DELA, het is een initiatief van crematorium Tilburg en omstreken. Elk jaar staan ze op deze manier rond ‘Aller zielen’ stil bij de geliefden die zijn overleden. Echter dit jaar was er verandering, begraafplaats West Hoflaan, droeg zijn steentje bij aan deze avond. Van zes tot acht uur projecteerden de medewerkers van dit kerkhof de namen van de overledenen die afgelopen jaar bij hen zijn bijgezet op de muur van hun kantoor. “We boffen dat die egaal wit is”, aldus Robert de Kort.

Er is een grote behoefte om een overleden naaste te blijven gedenken door middel van een lichtbron en een bezoekje. Dat blijkt wel aan de grote opkomst bij het crematorium, de urnenmuur en de strooivelden. Op de begraafplaats was het dit jaar nog niet zo druk, maar volgens de medewerkers gaat dat nog wel veranderen in de komende jaren. “De mensen die de lichtjesavond bij het crematorium bezoeken moeten er nog aan wennen dat wij ook mee doen.”

Op de muur waren trouwens niet alleen de namen van de overlevenden te zien, er waren nog een paar varianten op het thema ‘licht’ te zien. Zo was er een filmpje te zien over een danser met speciale effecten om hem heen, het leek net of er bliksemschichten uit zijn lichaam kwamen. Ook was er muziek te horen en te zien op de muur van kantoor op de begraafplaats, “Robert had beeld van een doedelzakspeler”. Op het terrein was een artiest met dezelfde muziek te horen, maar die was niet te zien.