Lichtjesavond

De lichtjesavond brengt troost in het donker

Op 2 november is het om zes uur ’s avonds al behoorlijk druk bij het crematorium, op de Karel Boddenweg, deze avond staat in het teken van licht in de duisternis, de bezoekers krijgen de kans om samen met anderen hun geliefden te gedenken. “Zij denken natuurlijk het hele jaar door aan diegene, maar deze avond is toch net een beetje extra speciaal; je bent samen met anderen en dat biedt aan velen een beetje troost”, aldus Mariëlle van de Heuvel, directeur van Crematorium Tilburg. Dit evenement is tot stand gekomen samen met uitvaartondernemingen Monuta en Coöperatie DELA. Deze lichtjesavond duurde twee uurtjes.

In 2008 was de eerste lichtjesavond en vanaf toen is er ieder jaar één bij het crematorium. “altijd is het op twee november, we hebben daarvoor gekozen, omdat het dan makkelijk te onthouden is voor de mensen die een dierbare willen bezoeken. Er wordt toch wel veel ruchtbaarheid aan gegeven, er wordt geflyerd en er is reclame op internet”, legt Mariëlle uit. “Ook zit de datum rondom ‘allerzielen, allerheiligen’; dat is van oudsher dan wel een katholiek feest, maar daar staat een kaarsje aansteken voor iemand die je ontvallen is ook centraal, het is iets universeels geworden.”
Het doel van deze avond is vooral dat mensen samen een kaarsje branden bij hun dierbaren. Het gaat niet om het herdenken op zich, want dat kan op elke dag, dat hoeft niet persé op deze avond. “Deze avond brengt wel iets mystieks, zo met al die vuurpunten en de doedelzakspeler die passende muziek speelt”, zegt Mariëlle. Het belangrijkste is wel het troostende aspect, de rouwende persoon merkt dat hij of zij niet alleen is. Ze kunnen samen praten onder het genot van een kopje koffie of glühwein in een tent die er speciaal voor deze gelegenheid is neergezet. “Het doel van het crematorium is ook, om activiteiten neer te zetten die troostend zijn voor mensen.”
Iedereen loopt op zijn eigen manier naar iedereen die ze maar willen gedenken, dat kan alleen zijn of met vrienden. Iedereen maakt het rouwproces immers op zijn eigen wijze door, zo ook deze avond. “Vaak zitten vrienden of familie even gezamenlijk bij de plaats waar de dierbare herdacht kan worden, ieder met de eigen gedachte. Ze babbelen wat en luisteren samen naar de muziek. De één blijft de volle twee uur en de ander gaat al na een half uurtje weer weg, dat maakt helemaal niks uit. Dat zorgt dat het laagdrempelig is”, aldus Mariëlle. Degene die de avond bezoekt is tot niks verplicht, er hoeft niks. Iedereen beslist zelf wat er gebeurt.
’s Middags is het al een drukte van een jewelste op het terrein van het crematorium, vanaf ongeveer drie uur beginnen de voorbereidingen voor de avond. “Dat is wat te zien is, maar iedereen is de hele dag natuurlijk al druk bezig. De boodschappen voor de drank in de tent is bijvoorbeeld al gedaan. En vanavond moet alles ook nog helemaal opgeruimd worden, dus wij zijn hier nog wel tot een uur of tien”, zegt Mariëlle. Als directeur van het crematorium heeft Mariëlle al ver voor de lichtjesavond van alles besproken met DELA en Monuta. Dat alles om ook deze avond weer tot een succes te maken.