Masjid El-Feth

foto: Nico Kat

“We zijn gewoon heel transparant, maar willen geen zieltjes winnen”

Sinds 2008 wordt het gebouw aan Academielaan nummer negen gebruikt door de Marokkaanse Vereniging Masjid El-Feth. Oorspronkelijk hadden zij een moskee in de Stedekestraat, maar omdat de brandveiligheid daar niet in orde werd bevonden en er dus een nieuwbouw moet komen, moesten ze daar in 2006 weg. “Het is nog steeds onze bedoeling om daar te gaan bouwen, de grond is immers ons sinds 1989 ons eigendom. We wachten nu nog op een uitspraak van de Raad van State dat er mag worden begonnen”, aldus Abdelkader Barkane, bestuurslid van de moskee aan de Academielaan.

“Deze locatie aan de Academielaan is voor de moskee eigenlijk ideaal, het is goed bereikbaar en het ligt vrij, er zijn geen directe buren. Met het sportcentrum hiernaast hebben we zeer goede contacten ”, vertelt Abdelkader Barkane. Ook vanuit de verdere bewoning zijn er geen klachten te horen door de vereniging. “We hebben veel overleg met de politie en bereiken ons nooit negatieve geluiden van mensen uit de omgeving.” Doordat het gebouw dat ze nu gebruiken eigendom is van de Universiteit, zijn daarmee veel overleggen en ook uit deze gesprekken zijn nooit klachten naar voren gekomen. Er is op het moment niet echt veel contact met mensen uit de Reit. “Wel komen er van tijd tot tijd gasten in de moskee, mensen die nieuwsgierig zijn naar de Islam, want de vereniging is transparant en heel toegankelijk. We krijgen aanvragen van scholen en organisaties die eens willen komen kijken, ze kunnen ons via de telefoon of internet bereiken en dan zorgen wij dat we dingen over de Islam kunnen vertellen”, licht Abdelkader Barkane toe.

De vereniging heeft niet echt last van de narigheden uit de huidige tijd, maar wel merken ook zij dat er wel degelijk onbekendheid is. “Er kwam hier een tijdje geleden een vrouw uit de buurt en die gaf aan dat ze eigenlijk al eerder had willen komen, maar ze gaf aan dat er iets was dat haar toch tegenhield. Als ze hier langsliep zag ze altijd van die mannen met gewaden en dat gaf haar toch een apart gevoel.” De drempel om de moskee te bezoeken blijft dus hoog, ook voor mensen uit de nabije buurt. De vereniging is dan ook altijd bereid om het een en ander toe te lichten.

Abdelkader Barkane heeft nog een voorbeeld om te laten zien dat er onbekendheid is. “Er kwam tijdens de open dag ook een moeder met haar moslimdochter mee en die had ons toen gesproken. Na de ontmoeting gaf ze aan blij te zijn, we waren niet zoals zij eerst dacht.” Zulke voorbeelden laten wel zien dat iedereen een beeld heeft van Moslims.

Het blijft wel moeilijk om als moskee dat contact te leggen. Abdelkader Barkane vindt eigenlijk dat zij via internet goed te vinden zijn. “We zijn verder niet heel erg actief, wat betreft de buurt ingaan. De vraag reist dan; in hoeverre wordt dat gezien als zieltjes winnen.”

Wil je meer weten over de Marokkaanse Vereniging Masjid El-Feth of over de Islam, bezoek dan de website www.el-feth.nl of stuur ons een berichtje op bestuur@el-feth.nl.

Op 15 februari stond er een bericht in het Brabants Dagblad dat de Raad van State heeft besloten dat de Marokkaanse Vereniging Masjid El-Feth mag gaan beginnen met de bouw in de Stedekestraat. Daar komt dus nu een moskee voor 920 bezoekers.