Oliemeulen

“Een spin is eigenlijk een super-relaxed beest, hij doet helemaal niets.”

Dierenpark Reptielenhuis De Oliemeulen opende in 1987 haar deuren voor het publiek. Op de plaats waar het gebouw met de reptielen en andere dieren nu staat, stond vroeger een oliemolen. Daar dankt het park vandaag de dag nog haar naam aan. Je kunt dus wel zeggen; “er werd vroeger olie gemaakt en nu reptielen”. Dat is een uitspraak van Sjef van Overdijk, hoofd dierenverzorger en die weet alles over de bewoners van de Oliemeulen. Deze kennis geeft hij ook graag en enthousiast door aan anderen, bijvoorbeeld aan een schoolklas vol met jonge kinderen.

Bij binnenkomst in de boerderij waar De Oliemeulen is gevestigd, is het eerste wat je opvalt de vele terrariums. Op de begane grond worden de glazen bakken bewoond door onschuldige en gangbare reptielen, maar boven komen de spinnen en de slangen aan bod. Hier wordt ook voorlichting over gegeven. Dagelijks worden er demonstraties verzorgd met bijvoorbeeld een slang en vogelspin, waarbij de verzorgers iets vertellen en de dieren ook aangeraakt mogen worden. “Mensen zijn vaak bang van de dieren door de rare verhalen die ze horen, die zijn vaak niet waar,” aldus Sjef. En dat wordt wel duidelijk als een groep kinderen de vogelspin en slang mag aanraken, eerst zijn er wanklanken te horen, maar die angst gaat snel over in trots.
“Maar in het verleden was het vaak zo dat vader en zoon naar de Oliemeulen gingen maar dat moeder het allemaal maar eng vond. Dus toen zijn er naast de reptielen ook ‘schattige’ diertjes gezet, zoals aapjes enzo. Maar die staan nog steeds naast die ‘enge’ slangen, maar de moeders kwamen ineens wel met de kinderen mee naar binnen,” volgens Sjef is het raar.
Kinderen komen uitgelaten van buiten naar binnen. “Wij mochten een stinkdier aaien, hij stonk niet meer hoor, dus wij noemen het een stonkdier.” Buiten zijn de verblijven van de zoogdieren en de roofvogels, Van aapjes tot papegaaien. “De aapjes zien er erg lief uit, maar ze kunnen heel hard bijten. Dus het is buiten net zo goed opletten als binnen,” waarschuwt Sjef van Overdijk. Buiten lopen de kinderen rond en maken een vragenlijst. Het wordt als leuk ervaren dat de bezoekers wat kunnen doen tijdens het rondkijken. “Daarom zijn andere reptielenhuizen vaak saai, na een tijdje gaan we ons vervelen,” aldus de jonge gasten.
Het uitstapje van de kinderen eindigt met een roofvogeldemonstratie. Zij zeggen volmondig dat ze een “leuke” tij hebben gehad en “zich goed vermaakt hebben”. Wanneer er mensen zijn die nu erg nieuwsgierig zijn geworden en meer willen weten over het dierenpark, dan kunnen zij kijken op www.oliemeulen.nl.