Een sportieve dag in de zon

foto: Nico Kat

Sportdag Buurtsport West

Op zondag 10 juli was het veld bij het Westerpark gevuld met kinderen, voor de jeugd van tien jaar en ouder was er dag met allemaal verschillende sporten gehouden. De sportdag was georganiseerd door Buurtsport West, met de hulp van wijkraad Tilburg 3West. “Het is een feestelijke afsluiting van het sportjaar, met muziek en veel sportiviteit’, vertelt Bruno Podnar, werkzaam bij Buurtsport West en medeorganisator.

In augustus zijn in Rio de Janeiro de Olympische Spelen, de dag van vandaag is daar een klein voorproefje op. Het programma bestaat uit twee delen, enerzijds atletiek en anderzijds voetbal. “Als het aan de jeugd zelf ligt dan voetballen ze enkel, dat is bij hun wel de populairste sport”, aldus Bruno. Dat is wel een aspect dat je bij buurtsport over de gehele lijn en door heel de stad ziet. Een belangrijk doel van de sportdag is dan ook om de deelnemers kennis te laten maken met dingen die niet zo bekend zijn.

Een ander duidelijk aspect in de Buurtsport is het grote verschil in aantal tussen jongens en meisjes. “Er is één activiteit speciaal en alleen voor meiden, daar komen ze wel. Zo gauw het gemengd is, laten ze het afweten. Misschien zijn ze bang om af te gaan, ik weet het niet. In de categorie tussen tien en twaalf jaar deden er vandaag enkele mee, verder helaas niet”, zegt Bruno hierover.
Als sporten op het vlak van atletiek is gekozen voor hardlopen, kogelstoten, verspringen en hoogspringen. Vooral bij het laatste onderdeel vliegen de jongeren door de lucht, er wordt met gemak hoger dan één meter gesprongen en Bruno staat de deelnemers bij met de nodige tips. “als ze hun lichaam iets anders houden dan kunnen ze makkelijk hoger springen, dat kontje moet omhoog”, zegt Bruno. Hij kan zelf ook verdienstelijk springen, maar het gaat voor hem om de kinderen.

Buurtsportmedewerkers organiseren elke week sportactiviteiten in de wijk West. Lid worden hoeft niet en het is vaak gratis. Ook voor de sportdag hoeven de deelnemers niets te betalen. “De financiële kant is totaal gewaarborgd door de Wijkraad 3West, door hun kan deze dag mogelijk gemaakt worden”, deelt een dankbare Bruno mee.

Bruno en de andere buurtsportmedewerker, Clayton, verzorgen deze dag niet met z’n tweeën. “We hebben mensen uit de buurt bereidt gevonden om ons te helpen. Er komt echt teveel bij kijken om het zonder hun te doen”, aldus Bruno. De mensen die meehelpen zijn veelal ouders van de kinderen die meesporten, maar kunnen zelf ook iets toevoegen. Zoals toezicht houden, maar zij leiden ook vaak de sporten mee.

Met de zon hoog aan de hemel en de muziek van nu die helemaal aansloot bij tegenwoordige jeugd.