Suleymaniye moskee

“Iedereen mag gaan waar hij of zij zich thuisvoelt”

Aan het begin van de Wandelboslaan staat een opvallend gebouw, felgekleurd en theatraal, dat is de Suleymaniye moskee. De meningen van bewoners van Tilburg lopen erg uiteen, van “het hoort thuis in de Efteling” tot “goh ik zou weleens weten wat daar gebeurt”. Bijna veertien jaar geleden werd dit godshuis op die plaats gebouwd, volgens Dhr. Suleyman heeft de ingenieur een originele vorm gebruikt; “Onze moskee heeft de vorm van een halve maan, omdat de burgemeester van toen iets speciaals en moderns in de stad wilde. Dit ontwerp is uniek, het is namelijk de enige in de wereld. Bovenop dit symbool staat een ster en beide vormen staan ook in de Turkse vlag.” Suleyman is de coördinator van de moskee, hij regelt onder andere de rondleidingen die dagelijks plaatsvinden.

Het is meer dan alleen maar een moskee. “Wij doen allerlei activiteiten in dit gebouw, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Bijvoorbeeld er zijn vier leslokalen, vier kantoren, een conferentieruimte, een bibliotheek, een zaal voor jongeren die activiteiten willen doen en kofieruimtes. De plaatsen om iets te drinken zijn apart voor de heren en de dames, de belangrijkste reden daarvoor is dat de beide groepen dan geen rekening met elkaar hoeven houden, met bijvoorbeeld wat er gezegd wordt en iedereen kan dan zichzelf zijn. Het is geen religieuze regel, dat is alleen bij de scheiding tijdens het gebed. Dat is een vorm van meditatie, hierbij wil je niet afgeleid worden. Vandaar dat je dat in gescheiden ruimtes doet”, aldus meneer Suleyman.
In het weekend is er voor de kinderen ‘weekendschool’. Zij komen dan voor Koranles en scholing over de Islam, de kinderen leren ook om de moedertaal goed te spreken, want in hun leven van alledag is het niet meer de voertaal. “Het is vooral een wens van de ouders dat hun kroost veel leert over het thuisland. Er is een flink verschil tussen de grammatica in het Turks en die in het Nederlands”, vertelt Dhr. Suleyman. Natuurlijk is er ook huiswerkbegeleiding om goed mee te komen op de reguliere school, daarvoor is ook CITO-training voor groep zeven en acht.
De moskee is dan wel eigendom van de Turkse gemeenschap, maar de deuren staan open voormoslims van alle nationaliteiten. Bijvoorbeeld er is in de moskee een stagiair van Ghanese afkomst. “Hij is hier gekomen vanuit zijn studie economie in Turkije en hij had geen moskee, dus bidt hij hier”, dat vindt Dhr. Suleyman niet meer dan logisch.
In de moskee worden ook veel informatiebijeenkomsten gehouden, over bijvoorbeeld de veiligheid of de gezondheid. Deze zijn met name gericht op de volwassenen, er is daarvoor vaak contact gelegd met een stichting van buitenaf. “Vanavond is er een presentatie van Bureau Jeugdzorg”, noemt meneer Suleyman. “Wij willen met zo’n lezing tonen dat we sociaal iets willen bijdragen.”
In de media is veel over de islam te lezen en dat is niet altijd positief, de aanslagen zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Ook de Suleymaniye Moskee heeft daar weleens last van gehad; “niet altijd hoor, maar helaas het is wel eens gebeurt. Het is niet persoonlijk tegen deze moskee gericht, maar je merkt wel dat er op straat anders naar je gekeken wordt. Andere moskeeën in Nederland hebben het zwaarder gehad en dan spreek ik echt over vandalisme en brandstichting. We zijn hier wel bekogelt met steentjes, onze vlag hebben ze neergehaald en de muur is kapotgeslagen, er zat een heel gat in. Dat terwijl wij er helemaal niks mee te maken hebben, je hebt altijd goede en slechte mensen.” Suleyman benadrukt altijd goede contacten te hebben gehad met de buurt en politie. “Gelukkig heb ik nooit angst onder de bezoekers gevoeld.”