Taekwondo

Iets bereiken voor de jeugd in Tilburg West?

Al sinds 1999 is Taekwondovereniging(TKD) Yu-Sin-Kwan gevestigd aan de Schiphollaan 28 in Tilburg West. De trainingen worden daar gegeven in de gymzaal van basisschool Jeanne D’Arc aldaar. “Mijn doel is om iets te bereiken voor de jeugd in Tilburg West”, aldus Eric van Stralendorff, 5e Dan hoofdtrainer Taekwondo. Om dat te halen is er voornamelijk stimulans van de ouders nodig. Daarom is Eric gestart met het ‘Ouder & Kind’ project. De bedoeling van dit project is om de kinderen van de bank te krijgen om te gaan sporten en aan het lichaam/ontwikkeling te werken. Door de hectische levenswijze, sociale media (zoals FaceBook, WhatsApp en de spelcomputers) komen de kinderen bijna niet meer buiten en leven ze in hun eigen wereldje. “Er is besloten om ouders die graag betrokken willen worden gratis mee te laten doen om zo een handje te helpen en hun kind te motiveren. Bij de kinderen die hulp van de ouders krijgen, is duidelijk vooruitgang en motivatie te zien”, aldus Eric.

Taekwondo is een verdedigingssport, ontstaan uit verschillende Aziatische krijgskunsten zonder wapens. Vanaf het jaar 2000 is Taekwondo een officiële olympische sport en wordt alleen al in Nederland door meer dan 15.000 sporters beoefend. Letterlijk vertaald betekent Tae “voet”en staat voor alle beentechnieken zoals: trappen, springen, enz. Kwon staat voor “vuist” en staat voor alle handtechnieken zoals: stoten, afweren, enz. Do staat voor de manier/weg waarop het geheel wordt beleefd en beoefend.
“In Taekwondo bestaan er diverse stijlen. Bij TKD Yu-Sin-Kwan geven wij het zogenaamde All-Style Taekwondo waarbij er ook veel gebruikt wordt gemaakt van de handen “Ik vind dit realistisch omdat er op straat ook veelal met de handen wordt aangevallen”, legt Eric uit. “Het belangrijkste wat ik mijn leerlingen wil bijbrengen is respect voor de medemens. Daarvoor is ook het leven thuis erg cruciaal, de hulp van de mensen daar.”
De trainingen zijn op maandag- en donderdagavond van 18.00 tot 19.00 uur en worden gegeven in de gymzaal aan de Schiphollaan 28. Voor Eric is twee uurtjes in de week niet genoeg om de kinderen te leren wat hij graag wil, het is de bedoeling dat de training als het ware thuis doorgaat. In deze drukke tijden is daar vaak geen tijd voor en de ouders hebben er ook niet altijd zin in na een lange werkdag. “Door het project waarbij de ouders meer betrokken worden bij de les, hoop ik daar verandering in te brengen. Er is bij verschillende kinderen al veranderingen te waarnemen”, aldus Eric van Stralendorff.
De naam van Taekwondovereniging Yu-Sin-Kwan is afgeleid van de naam van een Koreaanse generaal. De vereniging bestaat sinds 1976 en is momenteel verdeeld over een drietal vestigingen in Oss, Uden en Tilburg. “Onze vereniging heeft nu al meer dan 250 Dangraadhouders, leerlingen met een zwarte band, en vele Nationale en Internationale kampioenen. Toen we in 1999 begonnen met de vestiging in Tilburg West liep het storm met de leden. We draaiden erg goed, maar dat is wel veranderd in de loop der jaren. De financiële crisis is daar ook wel een grote reden van. Afgelopen jaar was het ledenaantal flink gedaald”, aldus Eric. De Taekwondovereniging is dus met spoed op zoek naar kinderen die kennis willen maken met deze geweldige sport. “De leden die er nu sporten komen vooral uit deze wijk, slechts enkele komen er uit de Reeshof”, zegt Eric. Maar iedereen is welkom en kan gratis een keer mee komen trainen om te zien of het wat is.
Voor meer info kunt u bellen op telefoonnummer 06 – 215 30 766.