tennisclub ’t Zand

foto: Nico Kat

Gezellig is het toverwoord voor de tennisclub ‘t Zand

In de zomer zijn de avonden weer langer en vaak ook lekker zwoel. Dat is dan ook wel de periode dat mensen ’s avonds nog zin hebben om na hun werk nog een balletje te gaan slaan. Dat kan bij Tennisclub ’t Zand aan de Beneluxlaan in Tilburg. “Het tennispark is onderdeel van de stichting Jeugdbelangen”, aldus Louis van de Pas, de penningmeester. De tennisclub is niet aangesloten bij de landelijke bond, omdat gezelligheid het hoogst staat in het vaandel van de club en niet hoe je presteert, hoewel dat ook wel leuk is.

De tennisclub is in 1979 opgericht door de stichting Jeugdbelangen. “In 1978 is er hier in de buurt onder de bewoners in de wijk ‘t Zand een enquête gehouden en daar waren ongeveer achthonderd tot negenhonderd reacties op. Daaruit bleek toch wel dat iedereen graag zou willen tennissen. Hier lag een terrein, een soort van crossveldje, met iets van grind erover, dat hebben we omgebouwd naar vijf tennisbanen en we hebben er een houten keetje neergezet”, vertelt Louis.
“We zijn in de winter begonnen, met de jeugd wat gevoel voor het tennis bij te brengen in een gymzaal”, aldus Louis. “In 1979 zijn we officieel op de banen begonnen, toen hadden we nog in de statuten staan dat zestig procent van onze leden jeugd moest zijn. Immers de tennisclub is onderdeel van de stichting Jeugdbelangen.” Echter financieel waren er ook volwassenen nodig.
In de begintijd van de club waren er zeshonderd leden en er was een wachtlijst van zeker honderd mensen. “Iedereen uit de wijk wilde toentertijd tennissen”, licht Louis toe. Toen de club net opgericht was hadden jongeren voorrang op de senioren. Dat wil ook zeggen dat op sommige tijden de leeftijd uitmaakte wanneer je de baan op mocht. De laatste tien jaar is het ledenaantal gehalveerd, er zijn op dit moment 260 mensen. “We zijn wel minder snel met ons ledenaantal teruggelopen als andere soortgelijke clubs in Tilburg”, spoedt Louis te zeggen. De meeste leden zijn op dit moment wel senioren en een wachtlijst is er allang niet meer. “Ieder jaar komt er wel jeugd bij, dat komt omdat we in maart altijd vier vrijdagmiddagen proeflessen geven tijdens de ‘tryout sports’, aan kinderen van de basisschool. Dat doen we dan samen met de gemeente Tilburg. Daar blijven er bijna altijd wel een paar van over die daadwerkelijk lid worden.”
De club doet wel degelijk ook aan actieve werving, vanuit het bestuur is er ook iemand belast met de publiciteit naar buiten toe en dat is Martijn Elissen. Tijdens de ‘tryout sports’, dan zijn er toch al snel negentig kinderen op de baan, zijn er acties voor de kinderen. “De lessen die ze daarna krijgen zijn goedkoper en ze krijgen een blik ballen van ons en ze mogen een racket van hier gebruiken”, vertelt Louis.
Een tijdje geleden, net voordat het tennisseizoen van start ging, hebben verschillende leden van de club briefjes in de bus gedaan bij het appartementencomplex vlakbij. “Daar zitten wel honderd woningen in.” Als er ergens een markt is, dan is de tennisclub altijd paraat. “Maar de respons daarop is altijd minimaal”, zegt Louis. De meeste leden horen via andere mensen van de club. Wat vooral altijd duidelijk gezegd, is dat het een gezellige groep is en vooral van die mond-op-mondreclame moeten ze het hebben. “Vaak nemen al bestaande leden hun familie mee, senioren bijvoorbeeld de kinderen. Maar we zien ook dat leden na de drukke studietijd terugkomen.”