Velerlei

foto: Nico Kat

Velerlei wil wat toevoegen voor de wijk

Sinds eind februari is de kringloopwinkel Velerlei gevestigd in de Jaques Oppenheimstraat, nabij de Westermarkt, in Tilburg West. Dit betekent dat de winkel geen vestiging meer heeft op het Paletplein, die bestond vanaf maart 2015. “We wilden vanwege de naamsbekendheid wel in de buurt van de oude locatie blijven, veel mensen kennen de winkel, en in een woonwijk was ook wel een eis die we hadden, deze ruimte stond leeg. We wisten al toen we net op het Paletplein waren, dat dat een tijdelijke plek was, want er nieuwbouw daar”, aldus Susan van Boxtel, één van de eigenaren van Velerlei. De verhuizing was nog wel even een dingetje; “we hadden zevenhonderd vierkante meter aan spullen en dat is niet zomaar weg, met goede voorbereidingen met veel hulp is het in twee weken gelukt.”

Velerlei is een winkel die werkelijk vol staat met woonaccessoires die een tweede kans verdienen. “We verkopen hier echt van alles, je kunt de gehele inboedel verdelen in verschillende groepen. We hebben enerzijds alles voor het wonen, zoals de meubels en dergelijke. Maar ook het speelgoed voor de kinderen, het witgoed en elektrische apparatuur.” Je kunt als student hier terecht om bijvoorbeeld je studentenkamer volledig in te richten. Met een universiteit in de omgeving is dat een goede insteek; “We proberen ook de prijs redelijk te houden.”

In het logo van de winkel is te zien dat sociale bewogenheid erg belangrijk is. Dat is vooral te zien in het feit dat de producten die te koop zijn erg divers zijn en er dus allerlei mensen geholpen kunnen worden. “Buiten dat werken wij erg veel met mensen die om de een of andere reden buiten de arbeidsmarkt staan, we hebben voor iedereen die het leuk vind om hier iets te doen een plekje”, vertelt Susan. Het is de bedoeling dat in de toekomst de samenwerking met bijvoorbeeld de reclassering nog uitgebreid gaat worden.

“Daarnaast hebben we de ‘deelkast’, daarin kunnen mensen lang houdbare producten in gezet worden door mensen die dat over hebben, anderen die juist dat heel hard nodig hebben kunnen het komen halen. Als laatste is er hier een klein internetcafé voor klanten die thuis geen computer hebben, vaak om financiële redenen. In de samenleving wordt vaak klakkeloos aangenomen dat iedereen toegang tot het internet heeft”, legt Susan uit. “Over niet al te lange tijd is bij de computers ook één keer in de week begeleiding.” Op deze manieren probeert Velerlei een steentje bij te dragen en tegelijk een goed draaiend bedrijf te zijn, want subsidies krijgen ze niet.

Op de vraag wat Velerlei onderscheidt van andere kringloopbedrijven, kan Susan niet echt een antwoord geven. “Iedere winkel doet het op zijn eigen manier, maar ik denk dat we allemaal hetzelfde doel hebben; een steentje bijdragen om mensen in de samenleving te helpen. Ik denk dat de vele verschillende bedrijven elkaar goeddoen; hoe meer, hoe beter.” Volgens Susan kunnen mensen met hetzelfde doel elkaar beter helpen en zij ziet ze zeker dan ook niet als concurrenten. Zij hoopt gewoon dat klanten de winkel leuk genoeg vinden en divers, als ze bij Velerlei niet vinden wat ze willen, mogen ze natuurlijk verder zoeken.

De winkel nabij de Westermarkt heeft na een paar maanden al redelijk wat aanloop. “Het wordt ook steeds drukker, we zijn nu pas twee maanden open en dan is het nog moeilijk te zeggen wat het gaat doen.”