Volkstuinvereniging Hoflaan

“Het is ons doel dat iedereen weet hoe groente groeit”

De meeste mensen in Tilburg hebben geen tuin of een andere gelegenheid om lekker van de zon te genieten. In die gevallen biedt de Volkstuinvereniging Hoflaan uitkomst. “De vereniging verhuurt een 220 tuinen met een oppervlakte variërend van 100 tot 300 vierkant meter, al dan niet voorzien van een huisje, een kas en een berging. Deze opbouw kan men, mits in goede staat overnemen van de vorige tuinder”, aldus Peter van Schilt, sinds een jaar de voorzitter. Er zijn zelf mensen die bij hun huisje een soort veranda hebben gebouwd en dan is het in hun tuin heerlijk toeven in de zon. Christ van Geel is de trotse huurder van een tuin op de het complex nabij het Dillepad gelegen.

“De volkstuinvereniging Hoflaan bestaat al sinds de zestiger jaren en zelf ben ik vijfendertig jaar geleden lid en penningmeester geworden van deze verenging. Er was destijds nog geen geld voor een zak cement voor de afbouw van de kantine”, vertelt Christ van Geel, die ook voorzitter is van de OVAT, de overkoepelende organisatie die een platform vormt met alle volkstuinverengingen en een spreek buis is tussen de volkstuinverenigingen en de Gemeente. “Tegenwoordig is het een vereniging waar jong en oud tuiniert, er zitten zeventien verschillende nationaliteiten op het terrein en dat functioneert allemaal prima naast elkaar”, vertelt Christ over de ontwikkeling van de vereniging. Op het terrein is ook een winkeltje waar dingen verkocht worden die in de tuinen gebruikt kunnen worden.
De hoofdreden dat mensen vaak een volkstuin beginnen is dat ze bewust bezig willen zijn met hun eigen voeding. “Dat zie je vooral bij jonge gezinnen met kinderen die ingeschreven staan bij de vereniging, zij willen op een biologische wijze hun groente verbouwen zodat ze zeker weten dat het goed is. “Eén keer per jaar krijgen leden de kans om een cursus ecologisch tuinieren bij te wonen”, zegt Christ, die zelf ook een stichting runt samen met zijn vrouw. Stichting Biotuin Tilburg heeft als doel het ecologische leven en tuinieren te bevorderen. Op de website; www.biotuintilburg.nl kun je allerlei informatie vinden met betrekking tot moestuinieren. Ook hebben zij enkele schooltuintjes geadopteerd en samen met leerlingen uit groep 1 en 2 leren zij hoe groente groeien van het begin tot het eind. Zo worden kinderen al vroeg bewust gemaakt van hun voedsel. Ook kwamen de kinderen in het aardbeienseizoen op de tuin bij de Volkstuinvereniging een kijkje nemen, er was een leerzame speurtocht over het complex en ook onze imker verleende zijn medewerking, zo konden de kinderen een kijkje nemen in het bijenhotel en van de verse honing proeven.
Peter voegt daar aan toe dat ze ook heel graag meer contacten willen met de wijk: “Wij zouden graag eens een open dag organiseren, niet om leden te werven, maar zodat wijkbewoners weten wat hier zoal gebeurt. Er is namelijk een wachtlijst. Af en toe loopt er een leraar van de Bodde met een groep jeugdigen rond om de kinderen te laten zien wat de herkomst van verschillende groentes en fruit is. De Bodde is een basisschool die in de wijk ligt, graag zouden wij zien dat meerdere instanties zoiets zouden doen.
Op de tuin ziet alles er goed uit, de paadjes tussen de tuinen geven een nette indruk en alles is opgeruimd. Peter geeft duidelijk aan dat er regels geleden en dat de leden zich daaraan dienen te houden. “Deze grond is eigendom van de gemeente en die bepaalt het reglement en wekelijks inspecteren wij het terrein. Bijvoorbeeld de paden moeten vrij zijn van groen en de begroeiing mag maar een bepaalde hoogte hebben.” De gemeente kan zelf ook komen controleren of de tuin er wel goed uitziet, dat gebeurt meestal eens per jaar. “Eens per week is er ook een eigen onderhoudsploeg vanuit de tuin zelf hard aan het werk, een groep vrijwilligers die helpen om het terrein netjes te houden”, legt Christ uit.
Meer informatie over de Volkstuinvereniging Hoflaan is te lezen op de website: www.vthoflaan.nl of www.volkstuinentilburg.nl.