WipWap

foto: Nico Kat

De natuur-BSO Wandelbos is geopend

Op vrijdagmiddag 11 maart is de vernieuwde Buitenschoolse Opvang Wandelbos van Sterre Kinderopvang officieel een feit. Om 12 uur houdt de directrice, Michelle van Tilburg, een woordje ter opening en dan kan de feestelijke middag voor de kinderen beginnen. De natuur-BSO Wandelbos is gelegen aan de rand van het Wandelbos in een erg bosrijke omgeving. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de kinderen die op de BSO komen veel in en met de natuur spelen. “We zijn vaak op allerlei manieren met het thema natuur bezig”, aldus Michelle. Vandaar dat er deze middag buiten gekookt wordt en de kinderen heerlijk in de buitenlucht spelen.

Bij binnenkomst valt het oog gelijk op de boomstronk op tafel. Deze zit vol met hompjes klei en dennenappels. “Datgene wat op de tak zit zijn aardmannetjes. Ieder kind heeft zijn eigen voorstelling van deze mythische figuur gemaakt en op de stronk bevestigd”, verteld Michelle over het kunstwerk. Op het kindcentrum laat het personeel zich inspireren door de visie van Reggio Emilia. We gaan daarbij uit van de rijke mogelijkheden van elk kind en bieden ze daarvoor de ruimte. “Ieder kind heeft een eigen kijk op onze wereld. Deze visie wordt ontwikkelt door zijn of haar vaardigheden. Het is onze taak om deze vaardigheden de kans te geven om verdere ontwikkeling te tonen”, legt Michelle uit. De pedagogisch medewerkers van het centrum kijken dagelijks door de ogen van de kinderen naar de wereld on hun heen, en passen daar hun tempo op aan.

Kinderdagverblijf WipWap en Natuur BSO Wandelbos maken deel uit van meerdere zeer ervaren en unieke kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang in Tilburg en Rijen. Zij vormen samen Sterre Kinderopvang. Het speciale aspect van Kinderdagverblijf WipWap en Natuur-BSO Wandelbos is wel dat het middenin de natuur ligt en dat het een kinderboerderij bezit. De BSO wordt bezocht door kinderen van 4 tot 12 jaar, de jaren waarin de gasten kinderen ook de basisschool bezoeken. Met de nabijgelegen basisschool bestaat dan ook een zeer nauwe samenwerking. “De kinderen die hier komen zitten vaak op de basisschool die hier in het bos zit, maar ook vanuit andere basisscholen.

“Van de bezoekers van de BSO zijn tot nu toe enkel positieve geluiden te horen, ze komen erg graag spelen. Ik hoop van harte dat dat in de toekomst zo zal blijven. Dat er veel kinderen met heel veel plezier bij ons in de bossen kunnen spelen en genieten van de dieren om hen heen”, aldus Michelle.

Volgens verschillende onderzoeken is groen in de buurt de reden van fysieke en psychische gezondheid van kinderen. Ze hebben minder gezondheidsklachten, een natuurlijke speelomgeving stimuleert tot gevarieerder en creatiever speelgedrag. Het is bewezen dat dieren eveneens goed zijn voor kinderen van alle leeftijd. Ze bieden iedereen een gevoel van veiligheid. “Reden genoeg om trots te zijn op de unieke combinatie van natuur en dier die ons kindcentrum te bieden heeft”, zegt Michelle tot slot.