Witte Huijs

“De familie beslist mee, die kent de cliënt het allerbeste.”

Aan de rand van de Warande aan de Zwartvenseweg 77 ligt het Witte Huys, een woning waar enkele (jong)volwassenen wonen met een beperking op verstandelijk, sociaal en/of emotioneel gebied. Het Witte Huys is een locatie van de overkoepelende organisatie Boeijend Huys. Niet alleen in Tilburg is een vestiging, maar ook in Berkel-Enschot, Alphen en Haaren. De directeur van deze kleinschalige woonvoorzieningen is Patrick van Boeijen, hij vertelde mij meer over de voorziening in Tilburg.

Bij meneer van Boeijen was het al op jonge leeftijd duidelijk dat hij de zorg in wilde, zijn eerste echte baan was dan ook in het ziekenhuis. Nu vormt hij samen met zijn vrouw de directie van ‘Boeijend Huys Ouderenzorg BV (kortweg Boeijend Huys), particuliere kleinschalige woonvoorzieningen voor ouderen met dementie en (jong)volwassenen met een beperking op verstandelijk, sociaal en/of emotioneel gebied. “de kleinschaligheid staat er hoog in het vaandel, wij willen vooral niet dat onze cliënten zich een nummer voelen. Dat gebeurt in andere, grotere instellingen vaak wel”, aldus meneer van Boeijen. “In het Witte Huys wonen op dit moment 3 cliënten en er zijn nu drie personeelsleden. Het ziektebeeld van de Cliënten ligt nu op het gebied van Autisme en ADHD, maar er is nog plaats voor drie andere personen. Omdat er weinig cliënten zijn, is er veel mogelijkheid tot persoonlijke aandacht.”
Op 1 mei 2015 werd de eerste woonvoorziening in Tilburg geopend, de ligging is middenin de bossen maar met het openbaar vervoer zit je zo in het drukke stadsleven. “Naast de persoonlijke aandacht, willen wij de cliënten veiligheid bieden. Wij willen graag dat zij zich in de woonvoorziening volledig thuis voelen. Daarom wordt er erg veel aandacht besteedt aan de inrichting van de woonruimte. Daarbij wordt ook de familie erg betrokken, want wie kent de cliënt nou beter dan hun eigen familie.” Alle mogelijkheden waarop de cliënt veiligheid en geborgenheid wil scheppen zijn bespreekbaar, van bijna niets wordt zomaar gezegd dat het niet mogelijk is.
Pas de laatste maanden wisten de cliënten de weg goed te vinden naar het Witte Huys. “Eerst hadden we lange tijd maar 3 bewoners maar binnen kort komt en een nieuw persoon bij, dan kunnen we ook een personeelslid aannemen”, Aldus Dhr. Van Boeijen. “Buiten het aantrekken van cliënten , zijn wij altijd op zoek naar vrijwilligers. Mensen die zouden willen helpen met klusjes in en om het huis”, doet een medewerker een duit in het zakje. Als toekomstplan wil meneer van Boeijen nog wel even onthullen dat er een tweede huis komt in Berkel-Enschot, voor ouderen met dementie.